Kamer wil duidelijkheid over toekomst Mali-missie - Main contents
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen van het ministerie van Defensie weten of de missie in Mali zonder problemen verlengd kan worden. Het demissionaire kabinet heeft een voorstel tot verlenging naar de Kamer gestuurd, maar daar moet nog over gedebatteerd worden.
"De animo voor een verlenging is er na het rapport voor de Onderzoeksraad niet groter op geworden", zegt ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. Hij wil, samen met zijn collega's, zeker weten dat medische zorg en evacuatiemogelijkheden gegarandeerd zijn. De vier partijen hebben het ministerie gevraagd om duidelijkheid te geven voordat het debat over de verlenging van de missie gehouden wordt.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei gisteren: "Als het om lopende missies gaat, wil mijn fractie alle consequenties onder ogen zien voordat we een besluit nemen over alle verlengingen."
Twijfel neemt toe
"Je ziet toch dat de twijfel toeneemt over de verlenging van de Mali-missie", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Defensie zal goed op een rijtje moeten zetten hoe ze denken de veiligheid te waarborgen en of er nog andere maatregelen moeten worden genomen. Betekent dat dat de missie in Mali helemaal stopt? Dat kan niemand zich voorstellen, maar aanpassingen zijn niet ondenkbaar."
Het demissionaire kabinet wil dat de Nederlandse blauwhelmen volgend jaar hun bijdrage in Mali blijven leveren. Het is de bedoeling dat ze zich volgend jaar vooral richten op het verzamelen en analyseren van inlichtingen voor de VN-missie.
Het is wel de bedoeling dat er volgend jaar minder militairen naar Mali gaan. Op dit moment zitten er nog 290 Nederlanders in Mali voor de VN-missie Minusma. Volgend jaar wordt dat aantal teruggebracht naar maximaal 250. Nederland levert daarnaast een aantal stafofficieren, marechaussees, politiefunctionarissen en civiele adviseurs.