D66: Europa moet jacht op LHBTI's in Azerbaijan aanpakken

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, October 5 2017, 2:44.

D66-Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld en Marietje Schaake maken zich grote zorgen om de schrijnende situatie van de LHBTI-gemeenschap in Azerbaijan. Mensenrechtenactivisten meldden grootschalige arrestaties en mishandelingen van LHBTI-personen in de hoofdstad Baku. In parlementaire vragen aan EU-buitenlandchef Federica Mogherini roepen de D66’ers de Europese Commissie op de mensenrechtensituatie aan te pakken.

“Azerbaijan heeft een barslechte reputatie als het gaat om homorechten. Uit recente verklaringen blijkt dat mensen letterlijk van straat zijn geplukt, beboet, mishandeld of vastgezet door de Azerbeidjaanse politie omdat ze er "gay” uit zouden zien. In Europa scoort het land het slechtst, nog achter Rusland. Het is hoog tijd dat Europa zich luid en duidelijk uitspreekt tegen de deplorabele mensenrechtensituatie en aanstuurt op betere bescherming van álle Azeri. In de wet en op straat,” aldus In ’t Veld, vice-voorzitter van de LHBTI-werkgroep in het Europees Parlement.

EU-Azerbaijan relatie bevriezen

Azerbaijan en de EU onderhandelen op dit moment over hernieuwde samenwerking. Schaake wil dat mensenrechten de kern vormen van de toekomstige EU-Azerbaijan relatie. Schaake: "De EU is de belangrijkste handelspartner voor Azerbaijan. Dit is dé kans om handel in te zetten om ook concrete stappen op het gebied van mensenrechten te eisen. Desnoods door de onderhandelingen te bevriezen. EU-buitenland chef Mogherini moet hiertoe niet aarzelen als de grove mensenrechtenschendingen aanhouden."

Voor meer informatie:

Sophie in 't Veld: +32477623765

Marietje Schaake: +31630377921

Anne Ruth Schussler (persvoorlichter): +32484201518