Regeerakkoord 2017
Source: Parlement.com.
Het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' omvat de afspraken gemaakt tussen VVD1, CDA2, D663 en ChristenUnie4 en vormde de basis voor het kabinet-Rutte III5. Het regeerakkoord telde 70 pagina's. Dit akkoord verschilde sterk met het regeerakkoord van Rutte-II6. Er werd door de regering vooral voorgenomen om te investeren en minder te bezuinigen in vergelijking met de twee voorgaande regeerakkoorden.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidsafspraken uit het regeerakkoord:
Contents
-
-Een hervorming van het belastingstelsel, met vooral lastenverlichtingen voor middeninkomens.
-
-Structureel meer overheidsgeld uitgeven aan de kinderopvang.
-
-Grootschalige hervorming van het pensioenstelsel middels een pensioenakkoord met vakbonden en pensioenfondsen.
-
-Het woningtekort oplossen door meer woningen te bouwen.
-
-Structureel meer geld investeren in het onderwijs.
-
-Oplossen van het lerarentekort.
-
-Het vluchtelingenbeleid van Rutte II grotendeels voortzetten.
-
-Inzetten op internationale migratieovereenkomsten sluiten met buurlanden.
-
-De defensie-uitgaven fors verhogen met 1,5 miljard per jaar.
-
-Structurele meer geld uitgeven aan de politie en inlichtingendiensten.
-
-Uitgaven ontwikkelingshulp terugbrengen naar 0,7% van het BBP.
-
-Een nationaal klimaat- en energieakkoord sluiten om Nederland te verduurzamen, met een verlaging van 55% van de CO2 uitstoot in 2030 tegenover het niveau van 1990.
-
-Instellen staatscommissie parlementaire stelsel7.
-
-Afschaffen raadplegend referendum.
Meer over
- 1.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 2.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 3.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 4.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.
- 5.Dit kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwam na de tot dan langste formatie sinds 1945 tot stand. Zeven maanden na de verkiezingen van 15 maart 2017 stond er een opvolger van het kabinet-Rutte II op het bordes. Voor premier Mark Rutte was het de derde keer dat hij een kabinet leidt. Het kabinet bood op 15 januari 2021 ontslag aan, vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Hiermee werd het kabinet, en de leden hiervan, demissionair. Deze demissionaire periode zou 360 dagen duren, een record.
- 6.Het regeerakkoord 'Bruggen slaan' omvat de afspraken gemaakt tussen regeringspartijen VVD en PvdA en vormde de basis voor het kabinet-Rutte II. Het regeerakkoord telde 82 pagina's. Centraal stonden de landelijke bezuinigingen met de bedoeling om Nederland 'sterker en socialer' uit de economische crisis te krijgen, o.a. via circa 16 miljard aan bezuinigingen.
- 7.De Staatscommissie parlementair stelsel werd op 27 januari 2017 ingesteld door het kabinet-Rutte II om te adviseren over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie.
- 8.Deze formatie was met 225 dagen de tot dan langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De formatie 2017 stond aanvankelijk in het teken van vorming van een kabinet van VVD, D66, CDA en GroenLinks. Daartoe werden twee pogingen ondernomen, maar op 12 juni concludeerde informateur Tjeenk Willink dat een geschil over het migratiebeleid definitief een onoverkomelijk probleem opleverde.
- 9.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.