Belastingverdrag Zambia

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Wednesday, October 11 2017, column.

Onderdeel van het Nederlandse fiscaal vedragsbeleid is dat we met 23 ontwikkelingslanden de belastingverdragen heronderhandelen door het opnemen van anti-misbruikbepalingen die dubbele belasting, en belastingontduiking tegengaan. 11 oktober waren de afspraken met Zambia onderwerp van debat. De VVD vindt het goed dat er anti-misbruikbepalingen worden opgenomen en wil graag weten wat de consequenties voor Nederlandse ondernemers in Zambia zijn.

Bijdrage Aukje de Vries

Allereerst zeg ik dat de VVD zal instemmen met dit belastingverdrag. Ik denk dat het een belangrijke stap is, omdat hierin ook antimisbruikmaatregelen zijn opgenomen. Dat is een van de punten waarvan het kabinet heeft aangegeven dat het die actief zal aanbieden aan ontwikkelingslanden. Ik denk niet dat we de onderhandelingen hier opnieuw zouden moeten doen. Ik heb begrepen dat Zambia inmiddels akkoord is gegaan. Het is altijd een kwestie van geven en nemen in een onderhandelingsresultaat.

Wij hebben in ieder geval nog n vraag aan de staatssecretaris, over de vaste inrichting. Er wordt iets afgesproken wat Nederland normaliter eigenlijk liever niet wil, namelijk dat je al een vaste inrichting bent wanneer je voor 83 dagen een dienst aanbiedt in dat land. We zijn benieuwd wat de gevolgen en consequenties daarvan zijn voor het bedrijfsleven.