Schriftelijke vragen asbest blootstelling werknemers

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, October 11 2017, 4:24.

In de Telegraaf van afgelopen week was te lezen hoe 120 werknemers van Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn blootgesteld aan asbestdeeltjes. Inmiddels blijkt uit het Algemeen Dagblad/Haagse Courant dat ook bij werkzaamheden elders, waaronder bij het opknappen van de Rotterdamse Willemsburg straalgrit met asbest is gebruikt. Ik stel daarom schriftelijke vragen aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

  • Bent u bekend met het artikel in de Telegraaf (05-10-2017) over blootstellen aan asbest bij het personeel van Afval Energie Bedrijf (AEB)? En het artikel over het met asbest besmette staalgrit van Dordtse bedrijf? (AD/Haagse Courant 11-10-2017)
  • Hoe is het mogelijk dat een bedrijf als AEB niet op de hoogte is van eventueel asbest gevaar in het geleverde grind?
  • Bent u het met de VVD eens dat er te weinig voorzorgsmaatregelen zijn genomen door het bedrijf Eurogrit te Dordrecht, de leverancier van de het met asbest besmette grit, om te voorkomen dat werknemers mogelijk blootgesteld zouden worden aan asbest?
  • Bent u het met de VVD eens dat voor het werken met gevaarlijke stoffen voldoende voorzorgsmaatregelen benodigd zijn en dat deze serieus genomen dienen te worden?
  • Welke voorzorgsmaatregelen kunnen er getroffen worden om zo’n fout in de toekomst te voorkomen?
  • Inmiddels blijkt dat het straalgrit geleverd is aan 140 afnemers en op vele plaatsen gebruikt werd zoals bij: Rijkswaterstaat, Shell, Mourik, Tatasteel, Venko en Bilfinger, in hoeverre zijn werknemers of omwonenden daar mogelijk blootgesteld aan deeltjes asbest?
  • De grondstoffen van het product komen uit de Oekraïne, hoe heeft asbest in de lading kunnen zitten en waar is het mis gegaan? Waarom staat wit asbest daar niet op de lijst van gevaarlijke stoffen en wat valt er te doen om herhaling of soortgelijke zaken te voorkomen?
  • Wat kunt u zeggen van de stofwolken die omwonenden hebben gezien tijdens werkzaamheden bij de Willemsburg in Rotterdam? In hoeverre bevatte deze mogelijk het witte asbest?
  • Wanneer en hoe wordt de Kamer verder geïnformeerd over deze misstanden?Onderkant formulier