D66: Eindelijk EU-sancties tegen Myanmar

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, October 16 2017, 2:41.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben zojuist besloten gerichte sancties in te stellen tegen Myanmar. Dit betekent dat de legertop van het land niet langer welkom is in Europa. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert:

"Inmiddels zijn al meer dan 500.000 Rohingya-moslims gevlucht uit Myanmar en meer dan 3000 mensen om het leven gekomen. Een uiterst schrijnende situatie. De ingestelde EU-sancties zijn daarom eindelijk een stap in de goede richting. De Europese Unie is hiermee de eerste en enige internationale speler die concrete consequenties verbindt aan de gruwelijke mensenrechtenschendingen. Hopelijk is de uitspraak van vandaag een sprankje hoop voor de duizenden vluchtelingen in Bangladesh."

Handelsafspraken in vriezer

Wat D66 betreft had de EU al veel eerder moeten ingrijpen. Op initiatief van Schaake stelde het Europees Parlement al een handelsmissie naar Myanmar uit. De D66'er wil daarbij dat handelsafspraken die gunstige markttoegang voor Myanmar tot de Europese markt toestaan, worden bevroren. Schaake: "Al sinds september wordt de Rohingya-bevolking van Myanmar systematisch opgejaagd en uitgemoord. Het Europees Parlement riep meerdere malen op tot EU-sancties. Dat het anderhalve maand moest duren tot deze maatregelen er eindelijk kwamen, is ronduit gênant. D66 wil daarbij dat als de vervolgingen aanhouden, de handelsafspraken tussen de EU en Myanmar worden opgeschort. De EU moet er alles aan doen om de mensenrechtenschendingen te stoppen."