D66: Extra EU-sancties Noord-Korea krachtig signaal

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, October 16 2017, 2:41.

De Europese Ministers van Buitenlandse Zaken kondigden vandaag aan dat de Europese Unie extra sancties tegen Noord-Korea instelt. Alle investeringen vanuit de EU naar Noord-Korea worden verboden en er komt een olie-embargo. Ook mogen Noord-Koreanen niet meer in de EU werken. D66-Europarlementariër Marietje Schaake riep onlangs al op tot een dergelijk werkverbod in een brief aan Hoge Vertegenwoordiger Mogherini.

Schaake reageert: "Met betrekking tot Noord-Korea volgt de EU meestal de sancties die door de Verenigde Naties worden opgelegd. Helaas worden die sancties vaak door landen als China afgezwakt. Dat vandaag is besloten om bovenop de sancties van de VN ook extra maatregelen aan te nemen tegen het regime van Kim Jong-un, is een krachtig en welkom signaal vanuit Europa."

Bemiddelen

Schaake vindt dat Europa een grotere rol moet spelen in onderhandelingen met Noord-Korea. Schaake: "Bij het sluiten van het nucleaire akkoord met Iran heeft de EU essentiële ervaring opgedaan in internationale onderhandelingen. Buitenlandchef Mogherini moet deze ervaring nu inzetten en zo snel mogelijk met Noord-Korea om de tafel gaan zitten. De situatie in Noord-Korea heeft het kookpunt bereikt en Trump gooit haast dagelijks olie op het vuur. Een interventie door de EU kan nu het verschil maken tussen de-escalatie of oorlog."

Voor meer informatie:

Marietje Schaake: +31 630 37 79 21

Anne Ruth Schussler (persvoorlichter) +32 484 20 15 18