Worldlog Marianne Thieme 17 oktober 2017

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Tuesday, October 17 2017, 11:32.

Nederland heeft sinds vorige week een nieuwe regering, die inmiddels haar plannen in de vorm van een regeerakkoord heeft gepresenteerd. Helaas is er weinig reden voor een feestje. In de praktijk betekenen de plannen dat de toekomstige generaties de klimaatproblemen moeten oplossen. Er worden geen maatregelen genomen om bijvoorbeeld één van de grootste vervuilers, de vee-industrie, aan te pakken. Dit terwijl recente onderzoeken laten zien dat het onwaarschijnlijk is dat we de klimaatdoelen van Parijs gaan halen, zonder een flinke vermindering van de consumptie van vlees- en melkproducten.

De Nederlandse burgers moeten nu al - via alle directe en indirecte subsidies die de vee-industrie van de overheid ontvangt- betalen voor de vervuiling en andere maatschappelijke kosten die de vee-industrie met zich meebrengt. Het nieuwe kabinet wil die kosten nog meer op de burgers afschuiven via een BTW-verhoging, waarbij groente en fruit net zoveel duurder worden als vlees- en zuivelproducten. Een volstrekt onverantwoorde maatregel, gezien het feit dat verschillende organisaties, wetenschappers en ondernemers - waaronder het Wereld Natuur Fonds en de ondernemers verenigd in de Green Protein Alliance- laten zien dat om onze aarde leefbaar te houden, het noodzakelijk is over te gaan naar productie en consumptie van meer plantaardige producten.

Maak duurzame en gezonde producten als groente en fruit goedkoper en verhoog de BTW op vlees en zuivel. Zo maak je de samenleving groener en eerlijker. Samen met andere partijen hebben we onze krachten gebundeld om de BTW-verhoging op groente en fruit te voorkomen. Onze partij gaat de komende weken keihard aan de slag om ervoor te zorgen dat de nieuwe regering écht verantwoordelijkheid neemt en alles op alles zet om de problemen rond klimaat, milieu en dierenwelzijn nú aan te pakken. Wordt vervolgd!

Onze Europese fractie houdt ondertussen de EU-instellingen bij de les. Vorige week was de langverwachte Monsanto Papers hoorzitting in het Europees Parlement, o.a. naar aanleiding van het Europees burgerinitiatief tegen onkruidverdelger glyfosaat. De Partij voor de Dieren heeft grote kritiek geuit op de Europese Voedselautoriteit, EFSA. Onze Europarlementariër Anja Hazekamp trok de Europese risicoanalyse van glyfosaat in twijfel en vond daarbij o.a. professor Christopher J. Portier (Universiteit Maastricht) en de International Agency for Research on Cancer (IARC) aan haar zijde. Deze experts vinden het zorgwekkend dat de EFSA tijdens haar evaluatie meerdere onderzoeken heeft genegeerd die erop wijzen dat glyfosaat kankerverwekkend is. Uit de Monsanto Papers blijkt dat de gif-industrie wetenschappers heeft betaald om tot de conclusie te komen dat glyfosaat veilig is. Het is absurd dat de Europese voedselwaakhond dit soort ‘studies’ slikt voor zoete koek en zo miljoenen mensen, dieren en ons milieu in gevaar brengt. Wij willen glyfosaat zo snel mogelijk van de markt.

Vorige keer vertelde ik dat ik een lezing zou geven in Madrid. Die lezing was onderdeel van een internationale conferentie die wij samen met onze Spaanse zusterpartij PACMA hebben georganiseerd voor partijen voor de dieren en dierenwelzijnsorganisaties. De lezing was helemaal uitverkocht en ik werd zeer warm ontvangen door de Spanjaarden. Goed om te zien dat de thema’s dierenrechten, natuur en milieu zo leven in Spanje.

Marianne tijdens haar lezing in Madrid

Terwijl ik tijdens onze internationale conferentie getuige was van prachtige en inspirerende discussies over democratie, mensenrechten en dierenrechten, werden helaas 613 kilometer verderop in Barcelona burgers beschoten met rubberkogels. Alleen omdat ze vreedzaam hun stem wilden uitbrengen. Wij hebben als partij onze afschuw uitgespreken over het buitensporige geweld dat de Spaanse regering gebruikte om Catalaanse burgers te verhinderen om hun democratische rechten uit te oefenen. Een staat die geweld gebruikt om democratie de kop in te drukken, roept de vraag op of hij nog wel een democratie mag worden genoemd. Dan mag Europa, zelfbenoemd hoeder van de democratie, niet zwijgen.

Gelukkig was er ook goed nieuws uit bijvoorbeeld Portugal en Duitsland: in beide landen hebben onze zusterpartijen flinke verkiezingswinst geboekt. De Duitse Tierschutzpartei haalde bijna 20.000 stemmen meer dan bij de vorige nationale verkiezingen, maar heeft geen zetel kunnen bemachtigen, omdat Duitsland een hoge kiesdrempel (5%) kent. Onze Portugese zusterpartij Pessoas-Animais-Natureza (kortweg ‘PAN’), heeft geschiedenis geschreven door tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Portugal in 32 gemeenten zetels te veroveren. Dat betekent dat de partij nu in 78% van de gemeenten een vertegenwoordiger heeft. Fantastisch!

Vorige week werd ook duidelijk dat er in Nederland een referendum komt over de zogenaamde ‘Sleepwet’. Met deze wet worden, onder het mom van terrorismebestrijding, grote hoeveelheden random gegevens verzameld en doorzocht. Met het in de gaten houden van onschuldige mensen wordt hier een grens overschreden. Privacy biedt ons veiligheid en beschermt ons tegen de staat. Wanneer we onze privacy opgeven, geven we een belangrijk deel van onze veiligheid op. Daarom hebben wij het initiatief gesteund om de burgers zelf te laten beslissen over deze wet, in de vorm van een referendum. Het initiatief komt van een paar studenten, die inmiddels voldoende handtekeningen hebben verzameld om een referendum af te dwingen. Ik feliciteer alle betrokkenen! Een overwinning voor de democratie. Ondertussen gaan wij in de politiek vechten om te voorkomen dat het nieuwe Nederlandse kabinet een einde maakt aan dit soort referenda, zoals ze dat in het regeerakkoord hebben aangekondigd.

Fijne week!

Marianne