D66: Stilte EU over Turkije oorverdovend

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, October 19 2017, 2:56.

De Europese Raad bespreekt straks de verslechterende situatie in Turkije. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt het de hoogste tijd dat de Europese Unie één gemeenschappelijke standpunt inneemt. Het Europees Parlement sprak zich in april al uit over de mogelijke consequenties van het Turkse referendum om de grondwet te wijzigen.

Schaake: "Ruim zes maanden na het referendum in Turkije moet de EU de stilte doorbreken en één gemeenschappelijke positie presenteren. Alleen het Europees Parlement heeft tot nu toe glashelder duidelijk gemaakt dat Erdogan met het doorvoeren van de grondwetswijzingen de deur naar Europa dichtgooit. De onderlinge verdeeldheid van de lidstaten is ondertussen koren op de molen voor Erdogan die hiermee de intenties van de EU in twijfel trekt.”

Mensenrechten

Schaake maakt zich zorgen over de ernstige mensenrechtenschendingen in Turkije. De D66'er vindt dat juist mensenrechten en de rechtsstaat de kern moeten zijn van de toekomstige relatie tussen de EU en Turkije.

Schaake: "Journalisten, politici, leiders van ngo’s en mensenrechtenactivisten worden dagelijks geïntimideerd, onterecht vastgezet en op valse gronden vervolgd. Osman Kavala, een vredesactivist in Turkije, werd gisteren nog opgepakt. Een gezamenlijk reactie vanuit de EU mag niet uitblijven. De Europese Raad en Commissie richten zich in de samenwerking met Turkije op handel, veiligheid en migratie. Maar alleen door gezamenlijk democratisering, mensenrechten en vrijheden een centraal onderdeel te maken van elke toekomstige relatie kan Europa ook echt iets betekenen voor de Turkse bevolking."

Voor meer informatie:

Marietje Schaake: +31 630 37 79 21

Anne Ruth Schussler (persvoorlichter) +32 484 20 15 18