CDA Europa: ‘Mineralenconcentraat toestaan als groene kunstmestvervanger, Nitraatrichtlijn updaten’

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Monday, October 23 2017, 3:05.

Innovatie door onze boeren kan het dreigende fosfaattekort van de toekomst oplossen en de mondiale voedselzekerheid waarborgen! Morgen essentiële stemming over EU-meststoffenwetgeving en de toekomst van onze voedselproductie! Mijn pleidooi namens het CDA in het Europees Parlement: Europese Commissie, erken mineralenconcentraat eindelijk als groene kunstmestvervanger! Dat amendement 401 op de EU-meststoffenwet leggen wij als CDA-delegatie met onze EVP-fractie nu opnieuw op de onderhandelingstafel in Brussel!Onze boeren brengen de kringloopeconomie namelijk allang in de praktijk. Steunt u hun inspanningen? Deel dit bericht dan en roep Uw politici op tot steun!Europese wetgeving moet ophouden hen te belemmeren en hoogwaardige organische dierlijke meststoffen te discrimineren. Mijn eigen parlementaire Milieucommissie steunde eerder de door mij en andere leden voorgestelde aanpassing van de Nitraatrichtlijn om de groene innovatie mineralenconcentraat de ruimte te geven op de gehéle Europese interne markt.Geavanceerde hoogwaardige organische meststoffen op basis van dierlijke mest moeten de ruimte krijgen, ook innovatieve meststoffen uit mestverwerking. EVP-Fractie in het Europees Parlement Lambert van Nistelrooij

Geplaatst door Annie Schreijer op maandag 23 oktober 2017

Morgenmiddag (dinsdag 24 oktober) stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de EU-regels voor bemestingsproducten. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, CDA-woordvoerder milieu, land- en tuinbouw: “Ik heb me in de afgelopen maanden hard gemaakt voor een Europese toelating van mineralenconcentraat als duurzame en groene kunstmestvervanger, waarin de parlementaire milieucommissie me steunt. Wij hebben als christendemocratische EVP-fractie daarom nu een aanpassing van de Nitraatrichtlijn geëist in plenair amendement 401, zodat hoogwaardig mineralenconcentraat en circulaire innovatie eindelijk erkend worden en de EU-wetgeving bij de tijd wordt gebracht. Daarnaast vraagt het Parlement van de Europese Commissie een wetenschappelijke data-evaluatie over het gebruik van meststoffen op basis van verwerkte dierlijke mest. De stemming van morgenmiddag is van cruciaal belang voor de agrarische kringloopeconomie!

Schreijer-Pierik benadrukt verder dat organische compost, bodemverbeteraars en organische mestproducten op basis van dierlijke mest vele waardevolle organische en minerale grondstoffen bevatten. “Fosfaat wordt over enkele decennia schaars en door geavanceerde mestverwerking kunnen wij duurzaam fosfaat terugwinnen en tegelijk onze bodemgezondheid verbeteren. Door nieuwe biologisch afbreekbare bemestingsproducten voor de tuinbouw en het gebruik van kostbare industriële bijproducten in meststoffen kunnen Nederland en Europa hun vitale rol voor de mondiale voedselzekerheid nog beter vervullen.

Ook benadrukt Schreijer-Pierik het geopolitieke aspect van de stemming van dinsdagmiddag: “Er moet een realistische cadmium-bovengrens komen met een werkbare overgangsperiode voor een lager cadmiumgehalte in minerale kunstmestproducten. Daarbij mogen kunstmestproducenten in onder meer Oost-Europa niet totaal afhankelijk worden van ‘schone’ Russische fosfaatmijnen met een zeer laag cadmiumgehalte, maar moeten zij grondstoffen uit de gehele wereld kunnen blijven gebruiken. Europese afhankelijkheid op het gebied van voedselproductie moeten wij voorkomen.

Europarlementslid Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder interne markt, benadrukt: “Nederlandse ondernemers hebben veel geïnvesteerd in innovatieve technieken, maar kunnen hun hoogwaardige mestproducten door onvolledige regelgeving niet overal in heel Europa aan de man brengen. De nieuwe wetgeving opent grenzen en versterkt onze exportpositie.

Europees Parlement, Straatsburg, stemming 24 oktober 2017, plenaire zaal, vanaf 12.00 uur. Plenair debat maandag 22 oktober 17.00 uur.

Morgenmiddag is de stemming vanaf 12:00 uur live te volgen via: http://www.europarl.europa.eu/plenary/nl/home.html

klik HIER voor het amendement.