Start de onderhandelingen!

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, October 25 2017, 14:56.

‘Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’: de slogan is oud, maar nog lang niet grijsgedraaid. Vorige week stemden we erover in het Europees Parlement. Deze week kwamen de EU lidstaten tot een gezamenlijke positie. Dat betekent dat we nu met elkaar om de tafel kunnen gaan zitten om het wetsvoorstel uit te werken.

In 2014 kwam ik naar het Europees Parlement met als voornaamste doel, het aanpassen van de detacheringsrichijn. En dat gaat nu gebeuren. Het is goed nieuws dat de uitgezonden werknemers in de toekomst volgens de CAO van het gastland betaald moeten worden, met daarbij alle extra vergoedingen die onder loon vallen, zoals bijvoorbeeld een 13e maand.

De reacties op zowel het rapport van de lidstaten als dat van ons zijn heel wisselend. Het bedrijfsleven vindt dat we te ver gaan. Het maakt zich zorgen over te veel rompslomp en een tekort aan ‘goedkope’ arbeidskrachten. De vakbonden vinden dat we niet ver genoeg gaan. Dat we ook de verschillen in sociale premies moeten afschaffen. Sommige Oost-Europese landen zijn boos. Zij denken: onze inwoners mogen best voor lagere tarieven in rijkere landen werken, want daar verdienen ze alsnog meer dan thuis. En veel werknemers in de transportsector zijn teleurgesteld, omdat het voor hun nog niet geregeld is.

Ik snap sommige reacties goed. Het kan altijd beter. Natuurlijk had ik graag gezien dat we de verschillen in sociale premies hadden rechtgetrokken. Maar ik begrijp ook de zorgen van Oost-Europeanen, die denken dat ze straks geen werk meer hebben. En voor de transportsector moeten we nog hard aan de bak. want hier komt een aparte regeling voor. Er is dus nog veel werk te doen.

Toch vind ik het een mijlpaal dat we dit dossier na jaren stilstand weer in beweging hebben. Dat we samen besluiten nemen, over wat we fatsoenlijk werk vinden en wat daarbij de ondergrenzen zijn. Over hoe we een race naar de bodem op onze eigen arbeidsmarkt kunnen tegen gaan, maar ook hoe we de situatie van veel mensen in minder rijke EU landen kunnen verbeteren. Dat is een fundamentele discussie; een discussie over waar de EU voor moet staan.

Een écht Sociaal Europa’ is misschien nog ver weg, maar na deze week wel duidelijk dichterbij gekomen. Daar ben ik blij mee.

Agnes Jongerius