Zonder risico naar je werk

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, October 25 2017, 14:56.

De werkplek. Voor veel mensen de plek waar ze het grootste deel van de dag doorbrengen. In de bouw, op kantoor, in de kas of op locatie. De plek waar je collega’s ontmoet en vrienden maakt. Waar je je geld verdient, om vooruit te komen.

Een plek waar je veilig je ding moet kunnen doen. Ik las laatst over het overlijden van een gepensioneerde timmerman. Hij heeft jarenlang zonder bescherming op een scheepswerf gewerkt en is daardoor blootgesteld aan asbest. Met zijn overlijden tot gevolg. Het verdriet van zijn familie is nauwelijks voor te stellen. Helaas zijn er nog altijd teveel van dit soort verhalen.

Kankerverwekkende stoffen

In Straatsburg spreken we deze week over het voorstel om werknemers beter te beschermen tegen kankerverwekkende- en mutagene stoffen. Werkgevers worden hierdoor verplicht om strengere maatregelen te nemen. Het kan niet zo zijn dat anno 2017 werknemers blootgesteld kunnen worden aan levensgevaarlijke stoffen.

Overal zijn risico’s in het leven, ook op het werk. Stevige maatregelen en scherpe regulering kunnen echter voorkomen dat mensen door onzorgvuldigheid slachtoffer worden van hun eigen werk. De Europese Unie moet een veilig en gezond werkklimaat bieden, voor meer dan 217 miljoen werknemers. Ook al heeft het veel te lang (10 jaar!) geduurd voordat de voorstellen er waren, dit voorstel is wel de juiste stap om de minimale risico´s weg te nemen. Er komen strengere normen in Europa onder andere op Chroom VI en stoffen die vrijkomen bij houtbewerking. Zodat iedereen die zijn werk doet, dat altijd veilig en onbezorgd kan doen.