Weeklog: 1 November zijn de Zeeuwen aan het woord - Main contents
Het is altijd ontzettend inspirerend om bij de afdelingen een avond over ‘Europa’ te verzorgen. Op woensdag 1 november ga ik voor zo’n avond naar Goes. Het is een openbare bijeenkomst, dus iedereen is welkom. Voor mij staat daarbij de vraag centraal hoe we ervoor kunnen zorgen dat er een vorm van Europese samenwerking komt waar gewone burgers centraal staan. Ik ben ontzettend benieuwd naar alle verfrissende ideeën die hierover in Zeeland bestaan. In ieder geval zijn op 1 november de Zeeuwen zelf aan het woord. Alleen de bankiers en de managers van grote bedrijven mogen thuis blijven. Die worden in Brussel al teveel gehoord.
In mei 2019 zijn er weer Europese verkiezingen en het Europees Parlement werkt al aan een nieuwe campagne. Niet langer top-down, maar op basis van een inventarisatie van wat de burgers in Europa belangrijke onderwerpen vinden. Maar daarmee zijn we er nog niet, want al gauw kom je dan terecht bij campagnes als ‘de Europese Unie zorgt voor gratis wifi in de grote steden’ of ‘de Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat je, als je met vakantie gaat, geen extra kosten meer hebt voor internetten en bellen’. Allemaal leuk, maar echt luisteren doe je alleen als je het hele jaar door spreekt met burgers, ook en juist met de meest kritische. In plaats daarvan blijven het de bankiers en de lobbyisten van grote bedrijven waarnaar het meest geluisterd wordt. Zelfs de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, die nu werkt voor de bank van vuile zaakjes, Goldman Sachs, gaat alweer een vorkje prikken met een Eurocommissaris. Dat stinkt.
De echte uitdaging voor de Europese Unie is bereid te zijn gevolgen te verbinden aan de enorme groep burgers die het gehad hebben met de huidige vorm van Europese samenwerking. Die moeilijk te volgen is en waar je als burger vooral gezien wordt als consument of productiemiddel. Als SP moeten we op zoek blijven gaan naar een andere vorm van samenwerking: zonder Brusselse baasjes, maar met een heldere besluitvorming. En vooral: een samenwerking gericht op bescherming niet door maar juist tegen de markt. Met elkaar kunnen we deze uitdaging aan. De avond in Goes draagt daaraan bij, net als eerder de Europa-avond met Renske Leijten in Zutphen en nog vele andere die Anne-Marie Mineur en ik de komende tijd gaan verzorgen. Met elkaar bouwen we een beweging die de Europese Unie op de schop gaat nemen. Een beweging die ook in de campagne op weg naar de volgende Europese verkiezingen van zich zal laten horen. Alle SP’ers zijn hierbij uitgenodigd in hun afdeling die discussie op gang te brengen: van de buurt tot Brussel!