Steek je vinger op!

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, November 9 2017, 14:56.

Vrouwen participeren minder op de arbeidsmarkt, vrouwen zijn oververtegenwoordigd als het gaat om laagbetaalde banen en vrouwen doen vaak onbetaald werk. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt is groot. Afgelopen week werd deze kloof nogmaals bevestigd. Het World Economic Forum (WEF) presenteerde een ranglijst voor gendergelijkheid. Nederland zakte dit jaar naar, een wat mij betreft, schandalige 32ste plaats. Daarmee hebben landen als Moldavië, Rwanda en de Filipijnen ons ingehaald.

De inkomensverschillen zijn anno 2017 in Nederland zo scheefgegroeid dat vrouwen 64 dagen langer moeten doorwerken dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk uitoefenen. Dit verschil is naar mijn mening niet uitsluitend te verklaren met het argument dat mannen beter onderhandelen over hun salaris. Ik vind het bizar dat zoveel mensen deze kloof lijken te accepteren. Ik ben dan ook blij dat mijn PvdA-collega’s Lilianne Ploumen en Gijs Van Dijk een initiatiefwet aangekondigd hebben om aan deze ongelijkheid in Nederland een einde te maken.

In het rapport van de WEF staat echter nog een punt waar ik mij zorgen over maak, namelijk de deelname van vrouwen in de politieke arena. Niet alleen het aantal vrouwelijke Kamerleden is sinds maart gedaald, ook het aantal vrouwelijke ministers. Nog voor het aantreden van Rutte III zei onze minister president dat de verdeling van man/vrouw voor hem ‘een bijzaak is’. Ik kan mij kwaad maken over deze uitspraak. Uiteraard wil je de beste man of vrouw op een post, maar betekent dit dat er geen gekwalificeerde vrouwen te vinden zijn? Wat mij betreft is de verdeling man/vrouw geen bijzaak.

Vandaag spreek ik daarom in het Europees Parlement hoe de positie van vrouwen versterkt kan worden. Tegen vrouwen die twijfelen, om welke carrière het ook gaat, wil ik het volgende zeggen: twijfel niet, je kan het, steek je vinger op en vraag om steun! Samen, mannen en vrouwen, doorbreken wij deze barrières!