VVD: ‘Rusland is geen vijand, wel een tegenstander’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Sunday, November 12 2017.

VVD-kamerlid Han ten Broeke vindt dat we niet ‘naïef’ moeten zijn in onze houding tegenover Rusland. Hij noemt het land ‘geen vijand, maar wel een tegenstander’.

“Het verzet tegen de Russen moet niet hysterisch zijn, maar laten we wel wezen: in de Russische doctrine zit officieel dat ze de NAVO en de EU willen ondermijnen. Dat is onderdeel van het beleid”, stelt Ten Broeke in WNL Op Zondag.

De VVD’er, die onder meer Buitenlandse Zaken in zijn portefeuille heeft, wijst daarbij op het bewijs van veiligheidsdiensten voor de Russische inmenging in zowel de Amerikaanse presidentsverkiezingen als verkiezingen en referenda in Europa.

Trump

Donald Trump stelde dit weekend na zijn korte ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin juist dat hij gelooft dat het Kremlin niets met de inmenging te maken heeft. Ten Broeke vindt dat onbegrijpelijk.

“Eigenlijk zegt Trump daarmee: ‘Ik geloof mijn eigen veiligheidsdiensten niet’. Tienduizenden mannen en vrouwen die voor de veiligheid van de Verenigde Staten en het Westen opkomen, zullen zich afvragen: ‘Is dit mijn president’?”

Het Tweede Kamerlid ziet wel in dat het Westen moet blijven praten met Rusland. “Je moet ze in de eerste plaats altijd het respect geven. Dat is heel goedkoop in internationale diplomatie. Al was het maar om een ongeluk te voorkomen.”

De uitzending kunt u hier terugkijken