Situatie Polen toont noodzaak EU-Grondrechtenpact aan - Main contents
Het Europees Parlement bespreekt vandaag de rechtsstaat in Polen. D66-Europarlementariër Sophie In ’t Veld roept op tot de start van de Artikel-7 procedure tegen de Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS) regering. Die procedure geldt voor landen die ernstig en systematisch de rechtsstaat en de grondrechten schenden. In een uiterst geval kan de procedure uitmonden in schorsing van het stemrecht van een lidstaat van de EU.
“De weigering van de Poolse regering om de fascistische uitingen in Warschau van afgelopen weekend te veroordelen, laten opnieuw zien dat Polen onder leiding van de nationalistisch-conservatieve PiS-partij steeds verder afdrijft van alles waar Europa voor staat. Bij een bijeenkomst van fascisten uit binnen- en buitenland leunt de regering rustig achterover, terwijl overheidscritici ondertussen keihard worden onderworpen aan censuur. Dat is onacceptabel.” In ‘t Veld roept de Europese Conservatieve fractie (ECR) daarbij op de Poolse regeringspartij PiS uit de fractie te zetten. “Andere leden van de ECR zouden niet met die partij geassocieerd moeten willen worden.”
Case-by-case aanpak failliet
Deze week debatteert het Europees Parlement niet alleen over de rechtsstaat in Polen. Ook de zorgwekkende ontwikkelingen op Malta komen aan bod. In ’t Veld roept op tot een jaarlijkse grondrechten-APK: "De huidige case-by-case aanpak van de Europese Commissie faalt, dat is duidelijk. Af en toe een praatgroep over de rechtsstaat is niet genoeg. Leg alle landen jaarlijks langs de meetlat. Zo komt er structureel aandacht voor het waarborgen van de democratie, rechtsstaat en grondrechten in alle lidstaten.”
Voorstel grondrechten-APK ligt klaar
Het initiatiefvoorstel van In ’t Veld voor een bindend, onafhankelijk grondrechten-APK kon vorig jaar rekenen op brede steun in het parlement. De bal ligt nu bij de Commissie. In ’t Veld: “Het voorstel voor een grondrechten-APK wordt praktisch op een presenteerblaadje aangereikt. Lidstaten die de fout in dreigen te gaan moeten worden gecorrigeerd en zo nodig sancties worden opgelegd. Kandidaat-lidstaten worden terecht onder een vergrootglas gelegd. Waarom wegkijken bij landen die al lid zijn?”
In 't Veld is namens de liberale fractie woordvoerder op de resolutie over de situatie van de rechtsstaat en democratie in Polen. Gisteren diende In ’t Veld een amendement in om de PIS-regering op te roepen de fascistische uitingen in Warschau te veroordelen.