Europa moet voor zijn principes staan - Main contents
In een uitgebreid interview in Trouw bespreekt Kati Piri haar rol als Turkije-rapporteur en de relatie tussen Turkije en de EU. Maar ook haar persoonlijke drijfveren om dit werk te doen en haar familiegeschiedenis. Hieronder staan de eerste twee alinea’s van het interview. Via deze link kunt u het volledige interview lezen.
INTERVIEW De Europese leiders moeten de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU stilleggen, vindt Turkije-rapporteur Kati Piri. Ze is bezorgd over de mensenrechtensituatie daar. ‘Maar blijf in gesprek met Erdogan.’
Ze herhaalde haar oproep deze week nog maar eens. De onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie moeten worden opgeschort. Kati Piri, de Turkije-rapporteur van het Europees Parlement is bezorgd over de duizenden arrestaties sinds de mislukte coup vorig jaar, de achteruitgang van de rechtsstaat en de toenemende macht van president Erdogan. Het Europees Parlement heeft Piri al kunnen overtuigen. Nu de Europese leiders nog. Vandaag komen die voor een top bijeen in Brussel. Maar Piri weet heel goed dat zij de gesprekken over toetreding niet formeel zullen stilleggen. Ze heeft geleerd geduld te hebben en moeizame onderhandelingen uit te zitten. “Het zou prettig zijn om ook eens iets positiefs te kunnen melden.”
Turkije staat vanavond pas op de agenda, als gespreksonderwerp tijdens het diner. Waarom dan pas?
“Dan hoeven de landen er niets over in de slotverklaring te zetten. Regeringsleiders moeten besluiten op buitenlands gebied unaniem nemen. Het is lastig om 28 hoofdsteden op één lijn te krijgen over de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Net als de Europese Commissie kijken de landen naar terreinen waar ze Turkije hard nodig hebben. Zoals samenwerking rondom de oorlog in Syrië, en de opvang van vluchtelingen. Ik vind het zorgelijk dat ze op andere vlakken stil zijn. Zo zit een parlementariër van oppositiepartij CHP sinds half juni in de gevangenis en hangt hem een straf van 25 jaar boven het hoofd. De Europese Commissie heeft daar nog steeds niet op gereageerd. Op die manier stoot je ook het deel van de Turkse bevolking dat Europese waarden hoog in het vaandel heeft tegen het hoofd. Als Europees parlement leggen we juist de nadruk op de rechtsstaat en democratie in Turkije.”
Marno de Boer en Pieternel Gruppen