Europese Commissie moet Nederlandse belastingafspraken onderzoeken - Main contents
De Nederlandse belastingdienst heeft slechts 40% van de grensoverschrijdende belastingafspraken gedeeld met andere Europese lidstaten. Dit staat in dagblad Trouw vandaag. Europarlementariër Paul Tang en Tweede Kamerlid Henk Nijboer hebben naar aanleiding hiervan opheldering gevraagd aan respectievelijk Eurocommissaris Pierre Moscovici en staatssecretaris Menno Snel. De Europese afspraken schrijven voor dat alle grensoverschrijdende tax rulings worden gedeeld met de andere lidstaten en de Europese Commissie. Nederland blijkt slechts over een deel van de belastingafspraken informatie uit te wisselen en heeft tot nu toe geen verdere uitleg gegeven op vragen van dagblad Trouw.
Paul Tang: ‘In alle belastingschandalen van de laatste jaren komt naar voren dat sommige multinationals slechts een fractie aan belasting betalen, juist doordat ze een voordelige belastingdeal maken met een lidstaat als Luxemburg of Nederland. Daarom is het verplicht geworden om openheid van zaken te geven, tenminste aan de andere EU-landen en de Europese Commissie. Deze aanpak kan een wassen neus blijken als Nederland 6000 zaken niet deelt en zeker als Nederland niet de regels blijkt te volgen.
Henk Nijboer: ‘Ook in Paradise Papers kwamen de belastingafspraken die Nederland maakt naar voren als een zwakke plek. De enkele ruling die uitlekt blijkt niet te kloppen. Zo Kreeg Procter and Gamble een gunstige afspraak met de belastingdienst terwijl daarbij de voorschriften en procedures niet gevolgd waren. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het nakomen van afspraken met de EU de belastingdienst wederom steken laat vallen. We vragen daarom opheldering aan zowel de Staatssecretaris als de Europese Commissie.’
(persbericht 20 november 2017)