Naleving EU-sancties tegen Rusland essentieel

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, November 23 2017, 2:48.

Een Nederlands bedrijf krijgt een boete van €50.000 omdat het militaire goederen aan Rusland heeft geleverd. Zo oordeelde de rechtbank van Amsterdam zojuist. Het bedrijf overtrad Europese sancties die zijn ingegaan na de Russische inval in Oekraïne.

Reactie D66-Europarlementariër Marietje Schaake:

"De Europese Unie heeft met deze sancties consequenties verbonden aan de Russische agressie. Helaas worden de maatregelen, bedoeld of onbedoeld, regelmatig ondermijnd. Zo leverden Nederlandse bedrijven eerder al materiaal voor de bouw van een brug naar de Krim en belandden Duitse windturbines op bezet Oekraïens gebied. Dat druist in tegen Europese afspraken. Bedrijven die EU-sancties omzeilen, moeten worden aangepakt.”

Op aandringen van Schaake gaat het Europees Parlement hierover in december in debat met Commissaris Cecilia Malmström. "Op dit moment is het aan lidstaten om EU-sancties op nationaal niveau vorm te geven. Zo ontstaan er verschillende interpretaties naast elkaar. Voor Europese bedrijven is het hierdoor niet altijd duidelijk wat wel en niet mag. D66 wil dat de Europese Commissie snel duidelijkheid geeft over de uitvoering van EU-sancties en een einde maakt aan de lappendeken van interpretaties.”

Reactie D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

“Deze sancties hebben een doel: Rusland laten merken dat er maar een antwoord is op hun agressie in de Krim en Oost-Oekraïne en dat is terugtrekken. Als bedrijven die sancties omzeilen schieten we niets op en ondermijnen ze ook indirect onze veiligheid. Goed dat het bedrijf op de vingers wordt getikt.”

Sjoerdsma steunt daarnaast de oproep van Schaake. “Meer duidelijkheid voor bedrijven over de Europese afspraken over de sancties is geen overbodige luxe. We moeten voorkomen dat bedrijven - wellicht onbedoeld - de afspraken aan hun laars lappen.”