Europa moet eigen belastingparadijzen benoemen

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Friday, December 8 2017, 3:33.

“Ook de Europese belastingparadijzen moeten op een zwarte lijst komen, zodat er meer druk komt op landen die een sleutelrol spelen in de wereldwijde belastingontduiking. Nederland, Ierland en Luxemburg horen bovenaan die lijst. ”. Dat zegt Europarlementariër Paul Tang tegen het radioprogramma De Nieuws BV. Het voorstel van Paul Tang wordt volgende week ingediend tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de Panama Papers.

De lijst die afgelopen week door de EU-lidstaten is vastgesteld, bestaat uit slechts 17 landen. Beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Britse Maagdeneilanden ontbreken. Europese landen komen helemaal niet voor op deze lijst.

“Het is een typisch voorbeeld van de schimmige achterkamers van Brussel, waar de piraten, Malta, Ierland en Nederland, de buit verdelen. Het is hoog tijd dat we licht schijnen op alle duistere praktijken en ook ons eigen land durven benoemen. Nederland is een land waar ik heel trots op ben, alleen op het gebied van belastingontwijking is het hoog tijd om een andere koers te varen.” aldus Paul Tang.

Het voorstel dat komende woensdag in stemming wordt gebracht moet ervoor zorgen dat men in de Europese Unie ook de eigen lidstaten gaat aanspreken op slecht gedrag. Ook binnen het Europees Parlement zal het een uitdaging worden om steun te krijgen, want uiteindelijk is iedereen bang om zijn nationale belang te schaden.

“Het zijn telkens weer de nationale belangen die een effectieve Europese aanpak van belastingontwijking in de weg staan. De enige manier om een einde te maken aan de race naar de bodem qua winstbelasting is om over landsgrenzen heen te kijken en echt te gaan samenwerken.”

Het amendement van Paul Tang wordt in ieder geval gesteund door de fractie van Sociaal Democraten in het parlement. Komende dagen wordt gewerkt aan het vergaren van steun om genoeg stemmen voor een meerderheid binnen te halen.

“Het is niet onmogelijk dat dit voorstel het haalt, omdat er ook in Duitsland grote weerzin is tegen ‘Steueroase Niederlande’. Tegelijkertijd is er vanuit de christendemocraten, de grootste fractie van het parlement, veel weerstand tegen het benoemen van onze eigen belastingparadijzen. Maar alleen als we deze boodschap blijven herhalen en het beestje bij de naam noemen, gaat er iets veranderen. “

(persbericht 7 december 2017)