Brede steun D66-initiatiefrapport Europese digitale handelsstrategie

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, December 12 2017, 2:40.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is verheugd dat ze kan rekenen op brede steun voor haar initiatiefrapport voor een Europese digitale handelsstrategie. Zojuist keurde het Europees Parlement haar rapport goed. Hiermee staat Schaake aan de basis van de eerste Europese digitale handelsstrategie.

Schaake: “Europa is wereldwijd de drijvende kracht achter internationale handelsafspraken, zeker nu de VS onder President Trump radicaal van koers zijn gewijzigd. Handel gaat tegenwoordig veel verder dan handelsafspraken over auto’s en zuivelproducten. De toekomst ligt in e-commerce en het aanbieden van digitale diensten. Als we willen dat in de digitale economie niet de wet van de jungle geldt, moet eurocommissaris Cecilia Malmström de handschoen oppakken en in actie komen voor een brede Europese digitale handelsstrategie.”

Betere bescherming data

Na een jaar van interne discussies is het de Europese Commissie niet gelukt om tot een standpunt over data in handelsonderhandelingen te komen. In het gloednieuwe handelsakkoord met Japan ontbreekt daardoor een hoofdstuk over over data. Schaake: “Onze economie draait steeds meer op data. Er is daarom geen tijd te verliezen. Het Europees Parlement kiest vandaag voor een duidelijk standpunt. Hopelijk kunnen handelsonderhandelaars daar nu al inspiratie uit putten. Zo kunnen we onze Europese privacystandaarden hoog houden en protectionisme aanpakken.”

Digitaal protectionisme aanpakken

De digitalisering van de handel biedt veel kansen. Toch waarschuwt Schaake ook voor mogelijkheden voor nieuwe handelsbarrières. Schaake: “Op dit moment worden Europese bedrijven in landen als Vietnam of Rusland verplicht ter plekke servers op te zetten of gedwongen broncodes van hun software te delen. Die drempels moeten we te allen tijde voorkomen in handelsakkoorden."

Rechtsstaat ook online verbeteren

Schaake is ervan overtuigd dat de Europa een unieke kans heeft om digitale rechten in handelsakkoorden te promoten en veilig te stellen. Schaake: "Handelsakkoorden kunnen wereldwijd digitale rechten verbeteren door afspraken over netneutraliteit, datalokalisatie en encryptie onderdeel te maken van handelsakkoorden. Op die manier kan Europa de rechtsstaat ook online leidend houden. Die kans mogen we niet laten liggen.”