CDA: ook Nederland moet getroffen pluimveehouders compenseren - Main contents
STRAATSBURG – Gisteren keurde de Europese Commissie de nationale steunmaatregelen van de Belgische overheid aan door fipronil getroffen pluimveehouders goed. Brussel merkte de fipronilcrisis, die in Nederland nog heviger toesloeg dan in België, aan als “uitzonderlijke gebeurtenis” die overheidssteun aan de getroffenen rechtvaardigt. België keert 21,8 miljoen euro aan getroffen kippenboeren uit. Een woordvoerder van minister Carola Schouten van landbouw liet gisteravond echter weten dat Nederland de eigen pluimveehouders weigert te compenseren. “Onbegrijpelijk”, waarschuwt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. “Op deze wijze ontstaat een ongelijk Europees speelveld. Bovendien dreigen nog steeds talrijke Nederlandse pluimveehouders mét de van hen afhankelijke bedrijven verderop in de keten kopje onder te gaan.” De CDA-woordvoerder landbouw in het EU-Parlement heeft daarom de Europese Commissie met klem opgeroepen om ook bij Nederland en andere lidstaten aan te dringen op soortgelijke steunmaatregelen en de instelling van een compensatiecommissie “naar Belgisch voorbeeld.”
Compensatie is voor Nederland ‘principieel’ niet aan de orde wanneer er sprake is van schade die is veroorzaakt door het handelen van private partijen zoals Chickfriend, stelt de woordvoerder van het ministerie. De Europese Commissie heeft nu echter onafhankelijk vastgesteld dat de fipronilcrisis “helemaal geen normaal bedrijfsrisico” vormt, benadrukt Schreijer. “In Nederland is de schade voor de sector al opgelopen tot 75 of mogelijk 85 miljoen euro volgens landbouweconomen van Wageningen. De indirecte financiële schade in de keten daarbovenop is nog veel groter. De Nederlandse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”
Bovendien dreigen volgen Schreijer-Pierik in de toekomst wel degelijk Europese markt- en ketenverstoringen door “onnodige” faillissementen in Nederland. “Financieel gezonde, duurzame pluimveehouderijen en eierbedrijven zijn getroffen. Ook vele biologische familiebedrijven, die te goeder trouw meenden met natuurlijke plaagbestrijding te werken.”
Eurocommissaris Phil Hogan moet daarom met minister Schouten en het kabinet ook in Nederland aan een regeling gaan werken. Naast steun uit de nationale begroting moet daarbij ook nogmaals goed naar Europese steunmogelijkheden gekeken worden, want de nood is enorm, vindt Schreijer. “Het overeind houden van gezonde bedrijven is van belang voor de Nederlandse economie, maar ook voor de slagvaardige, maar zeer kostbare vernietiging van fipronilresten in stallen en mest. Dat moet milieuvriendelijk en kostenefficiënt gebeuren, maar plaatst pluimveehouders al maanden voor enorme extra financiële lasten. Bovendien hangt de dreiging van vogelgriep opnieuw als zwaard van Damocles boven de sector.”
Klik HIER voor de schriftelijke vragen.