D66: Extra sancties Myanmar noodzakelijk

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, December 14 2017, 2:49.

Het Europees Parlement heeft de lidstaten zojuist opnieuw opgeroepen extra sancties in te stellen tegen Myanmar. Vandaag maakte Artsen Zonder Grenzen bekend dat ten minste 6700 Rohingya moslims, waaronder kinderen, door geweld om het leven zijn gekomen. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt het onbegrijpelijk dat al sinds oktober wordt gewacht met het instellen van zwaardere sancties.

Schaake: "De schokkende berichten over nieuwe aantallen doden en ontheemden maken opnieuw duidelijk dat de situatie in Myanmar op geen enkele manier verbetert. De regeringen van de lidstaten mogen daarom geen seconde langer wachten met het opleggen van extra sancties. Het geweld tegen de Rohingya’s moet zo snel mogelijk een halt worden toegeroepen.”

Persoonsgerichte maatregelen De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderden afgelopen maandag in Brussel. Ondanks verschillende oproepen stond de situatie in Myanmar maandag niet op de agenda. Een gemiste kans vindt Schaake.

"Er moeten gerichte sancties komen tegen de personen in het leger en de veiligheidsdiensten die zich schuldig blijven maken aan moord, marteling en verkrachting. Ook de handelsvoordelen die Myanmar momenteel geniet, moeten worden opgeschort totdat het land positieve stappen zet op het gebied van mensenrechten."