Fileprobleem tussen knooppunten Azelo en Buren snel aangepakt

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, December 20 2017.

Aangezet door een brede Twentse lobby heeft de Tweede Kamer minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) met succes aangespoord om snelheid te maken met de aanpak van het fileprobleem op de A1-A35 tussen de knooppunten Azelo en Buren.

De Kamer nam dinsdag bijna unaniem een motie aan waarin de bewindsvrouw wordt gevraagd om medio 2018 met voorstellen te komen die dit verkeersknelpunt structureel kunnen helpen oplossen. Tegelijk zouden dan ook de kosten voor het rijk, de provincie en de regio inzichtelijk moeten worden gemaakt.

Wanneer?

Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de fileproblemen tussen Azelo en buren worden aangepakt. De verbreding van de A1 naar 2x3 rijstroken tussen Rijssen en Azelo staat nu nog gepland voor de periode 2024-2028, maar het is de ambitie van de regio die capaciteitsuitbreiding zeker twee jaar naar voren te halen en dan, rond 2022, ook met de aanpak van het traject Azelo-Buren te beginnen.

Groeiende filedruk

Op dit traject komen de landelijke, regionale en lokale verkeersstromen van de A1 en A35 samen, een situatie die met veel rijstrookwisselingen steevast voor gevaarlijke verkeerssituaties en een groeiende filedruk zorgt. ,,Het is van groot belang dat daar een ontvlechting van rijstroken plaatsvindt'', zegt de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman (infrastructuur).

'Belangrijke stap'

Een belangrijke stap voorwaarts, het kabinet moet nu wel aan de slag'', zei het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de aangenomen motie. Volgens zijn streekgenoot en collega-Kamerlid Han ten Broeke (VVD) was het dinsdagmiddag van groot belang dat het parlement die motie vrijwel Kamerbreed omarmde. ,,Dit weggedeelte komt niet voor in de landelijke filetop, dat maakte dat de motie aanvankelijk werd ontraden door de minister. In Twente vinden we het terecht van groot belang dat dit knelpunt wordt aangepakt, maar dan is het wel handig die noodzaak door een flink deel van de Kamer wordt gedeeld.''

De minister heeft de mogelijkheid de motie naast zich neer te leggen. Maar met een zo brede steun in de Kamer is dat niet aannemelijk, zo is de verwachting in politiek Den Haag.

Het hele artikel is hier te raadplegen.