Wat doet Mario Draghi in besloten ‘Groep van 30’ ?

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Friday, January 5 2018, 3:10.

De PvdA in het Europees Parlement vraagt Mario Draghi zijn rol toe te lichten in de Groep van 30. Dit is een exclusief genootschap dat al sinds 1963 bij elkaar komt om de stand van de wereldeconomie te bespreken. Afgelopen zomer startte de Europese Ombudsman al een onderzoek naar de rol van de Draghi in deze groep, omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

“De voorzitter van de Europese centrale bank (ECB) moet alle schijn van belangenverstrengeling vermijden. Aangezien de rol van Draghi in deze groep onduidelijk is moet daar openheid van zaken over komen. De voorzitter van de ECB maakt zich kwetsbaar doordat er leden in de groep van 30 zitten waarop de ECB direct toeziet”, aldus Paul Tang.

De Groep van 30 bestaat uit een divers gezelschap van economen, academici en topbankiers. De progressieve econoom Paul Krugman is lid, maar ook economische veteranen als Paul Volcker en Ben Bernanke (beide oud-centraal-bankier). Een omstreden lid is Domingo Cavallo, die in Argentinie veroordeeld is voor verduistering. Paul Tang wil dat Draghi uitlegt hoe het mogelijk is dat zo iemand lid blijft van deze groep.

“Bankiers moeten maximale openheid van zaken geven en belangenverstrengeling tegengaan. In het verleden zijn er te veel incidenten geweest. Ik wil dat Mario Draghi dit de aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek van de Europese Ombudsman opvolgt.”

De uitkomst van het onderzoek van de Europese ombudsman wordt later deze maand verwacht.