Alert op oprukkende Afrikaanse varkenspest

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, January 9 2018, 2:48.

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft varkensboeren opgeroepen uiterst strikt te zijn met hygiënemaatregelen, omdat in omliggende landen de Afrikaanse varkenspest oprukt. De varkenspest is zeer besmettelijk en kan enorme gevolgen hebben voor varkensboeren en kan tot grote schade leiden voor de economie. Ook vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is het ontzettend belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarom heb ik de minister gevraagd hoe wij hier in Nederland mee omgaan en of eventuele actie gewenst en/of noodzakelijk is. Zie hier mijn vragen:

1.1. Is de minister bekend met het bericht ‘Duitsland vreest oprukkende zwijnenpest’?

  • 2. 
    Kan de minister aangeven hoe ver de Afrikaanse varkenspest is opgerukt? Zijn er alleen uitbraken in Tsjechië en Polen, of zijn ook in andere Europese landen uitbraken van de Afrikaanse varkenspest bekend?
  • 3. 
    Kan de minister aangeven of en zo ja, welke (extra) hygiënemaatregelen genomen worden in Duitsland om uitbraak van de varkenspest in Duitsland te voorkomen?
  • 4. 
    Op een Europese bijeenkomst 8 en 9 november jl. (kamerstuknummer 21501-32-1076) hebben de verschillende lidstaten het belang van internationale samenwerking onderstreept. Mede in het licht daarvan, heeft de minister al contact gehad met haar Duitse collega?
  • 5. 
    Hoe groot schat de minister de kans in dat de varkenspest ook Nederland zal bereiken?
  • 6. 
    Kan de minister bevestigen dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest enorme gevolgen kan hebben voor varkensboeren en tot grote economische schade kan leiden, maar dat ook vanuit oogpunt van dierenwelzijn een uitbraak drastische gevolgen kan hebben?
  • 7. 
    Gezien de grote rol van menselijk handelen bij de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest, is het noodzakelijk/gewenst om in Nederland nu al voorzorgsmaatregelen te nemen zodat een uitbraak in Nederland voorkomen kan worden, of op het moment van uitbraak zo snel mogelijk kan worden bestreden? Zo nee, waarom is dit niet noodzakelijk? Zo ja, welke maatregelen zijn dan gewenst?
  • 8. 
    Is het noodzakelijk/gewenst in Nederland voorzorgsmaatregelen te nemen op het moment dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is geconstateerd, zodat een uitbraak in Nederland voorkomen kan worden, of op het moment van uitbraak zo snel mogelijk kan worden bestreden? Zo nee, waarom is dit niet noodzakelijk? Zo ja, welke maatregelen zijn dan gewenst?
  • 9. 
    Op de Europese bijeenkomst sprak onder andere Nederland steun uit voor het Deense voorstel om Afrikaanse varkenspest uit te roeien (inzetten op controles, maatregelen verdere verspreiding via vervoer tegen te gaan, bioveiligheidscampagnes in getroffen regio’s en meer onderzoek). Kan de minister aangeven hoe ver het staat het met de uitvoering van deze voorstellen? Wordt er al ingezet op controles en zo ja, waar vinden deze controles plaats? Welke maatregelen zijn genomen om verdere verspreiding via vervoer tegen te gaan?
  • 10. 
    Is de minister van mening dat de voorgestelde maatregelen snel genoeg worden uitgevoerd?
  • 11. 
    Nu de Afrikaanse varkenspest verder op lijkt te rukken en in meer landen een uitbraak plaatsvindt, blijft Nederland het Deense voorstel volgen, of wijzigt zij haar strategie?
  • 12. 
    Wilde zwijnen vormen een risico voor insleep en verspreiding van de Afrikaanse varkenspest en andere besmettelijke varkensziekten. Is de minister van mening dat het risicobeheer voor wilde zwijnen in Nederland moet worden aangescherpt, bijvoorbeeld in de vorm van het stringent handhaven van de nulstand voor de wilde zwijnen populaties in Nederland. Zo nee, waarom niet?
  • 13. 
    Kan de minister deze vragen voor het Algemeen Overleg Landbouw & Visserijraad (24 januari aanstaande) beantwoorden?

[1] https://www.telegraaf.nl/nieuws/1516564/duitsland-vreest-oprukkende-zwijnenpest