VVD: Geen vluchtelingen uit Aruba

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, January 9 2018.

VVD-Tweede Kamerleden André Bosman en Han ten Broeke reageren afwijzend op de suggestie van Aruba’s minister-president Evelyn Wever-Croes om Venezolaanse vluchtelingen die op Aruba landen door te sturen naar Bonaire.

De premier lanceerde dat idee in een interview met het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Volgens haar zijn er 12.000 Venezolanen illegaal op het eiland. ,,Het is onbestaanbaar dat Aruba deze vluchtelingen maar ‘even’ doorstuurt naar Bonaire om het een probleem van Nederland te maken. Aruba heeft het zelf laten liggen. Als VVD geven we al jaren aan dat er zorgen zijn over vluchtelingen uit Venezuela”, aldus Bosman. Zijn partijgenoot Ten Broeke vindt het evenmin een goed idee. ,,Dat zou betekenen dat Nederland rechtstreeks verantwoordelijk wordt. Ik vraag mij af of dat geen enorme aanzuigende werking zal hebben bovenop het aantal vluchtelingen dat er nu al is. Dat is aanmerkelijk groter aan het worden dan ons tot nu toe is voorgespiegeld. Ik ben er niet voor het probleem naar Nederland te importeren.”

Het zit de buitenlandwoordvoerder van de VVD hoog dat hij de afgelopen jaren keer op keer aan de bel heeft getrokken zonder dat het kabinet er blijk van gaf de risico’s van de onrust in het buurland te zien. ,,We hebben eindeloos geprobeerd de alertheid te vergroten, maar werden weggelachen door de ministers Koenders en Plasterk. Afgaande op de uitlatingen van de premier van Aruba en andere notabelen begin ik het bange vermoeden te krijgen dat we toen gelijk hadden.” Dat Aruba als klein land niet in staat is meer vluchtelingen op te vangen dan er nu al zijn, snapt Ten Broeke. ,,Dat is precies de reden waarom ik heel voorzichtig ben. Nederland is niet zo groot en zo rijk in verhouding tot de enorme vluchtelingenstroom die nu vanuit Venezuela op gang begint te komen. Als de route via de Caribische eilanden een aantrekkelijke wordt, houd ik mijn hart vast. We hebben er drie jaar lang voor gewaarschuwd dat de asielsystemen op de eilanden niet in orde zijn.” Het liberale Kamerlid zegt benieuwd te zijn naar de reactie van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ,,Hij was altijd (als lid van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, red) een medestrijder als het ging om het vergroten van het bewustzijn dat bij de vorige regering maar niet wilde doorbreken.

Bron: Antilliaans Dagblad, 9 januari 2018