Gemeenten moeten hun zaakjes op orde hebben

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, January 16 2018, 2:38.
  • 1. 
    Ondernemers en burgers mogen niet de dupe worden van gemeenten die hun zaakjes niet op orde hebben! Het blijkt dat nog een aantal gemeenten met verouderde bestemmingsplannen werkt waarover zij leges heft aan bijvoorbeeld boeren. Omdat gemeenten geen leges mogen heffen over bestemmingsplannen ouder dan tien jaar en die geen verleningsbesluit kennen of geactualiseerd zijn, kunnen die legesheffingen soms onterecht zijn. Dat kan soms om heel veel geld gaan. Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik daarom om opheldering gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Bent u bekend met het Bericht “Kans op onnodig betalen van leges steeds groter”[1]

  • 2. 
    Heeft de minister zicht op hoeveel gemeenten nog met verouderde bestemmingsplannen werken die ook niet zijn verlengd? Zo nee, op welke manier houdt de minister dan toezicht op uitvoering van de Wet ruimtelijke ordening en is zij bereid om in kaart te brengen hoeveel gemeenten werken met verouderde bestemmingsplannen en waar bij ondernemers en of burgers ten onrechte leges worden geheven?
  • 3. 
    Kan de minister op basis van het antwoord op vraag 2 een schatting maken van de omvang van het aantal onjuist geinde leges?
  • 4. 
    Wat vindt de minister van het feit dat, in dit geval de gemeente Berkelland, leges heft terwijl het bestemmingsplan verouderd is en de Wet ruimtelijke ordening dit niet toestaat?
  • 5. 
    Is de minister het met de leden van de VVD fractie eens dat gemeenten bij een verouderd bestemmingsplan wat niet is verlengd geen leges in rekening zouden mogen brengen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is de Wro in deze voldoende duidelijk? En wat kan de minister doen om de benadeelde ondernemers tegemoet te komen?
  • 6. 
    Kan de minister aangeven of de heffing die wordt opgelegd bij verouderd, niet verlengd, bestemmingsplan onherroepelijk wordt als er geen bezwaar is aangetekend? Zo ja, wat vindt de minister hiervan? Zo nee, waar kan de onduidelijkheid ontstaan zoals in onderstaand artikel omschreven en is de minister bereid eventuele onduidelijkheid weg te nemen? Zo nee, waarom niet?

[1] http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2018/1/Kans-op-onnodig-betalen-van-leges-steeds-groter-234532E/