Als Trump het niet doet, moet Europa voortouw nemen. #klimaatakkoord

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, January 17 2018, 3:06.

Het Europees Parlement heeft vandaag laten zien dat het de doelen van Parijs serieus neemt. In een lange stemsessie gaven leden steun voor 35% meer energie-efficientie in 2030, en een versnelde uitfasering van onduurzame biobrandstoffen. Hiermee ging het Europees Parlement verder dan de voorstellen die de Commissie in 2016 deed.

Paul Tang had namens het Europees Parlement het liefst gezien dat de EU nog verder voorop liep: ´nu Trump zich terugtrekt uit het klimaatverdrag, is er een kans voor Europa om de leiding te nemen. Dat betekent een complete ban op voedsel in de tank. En nog striktere klimaatdoelen met een waterdichte inbreukprocedure. Maar dit was voor rechts, onder invloed van een felle energielobby, teveel gevraagd. Uiteindelijk was dit de best mogelijke deal´.

Paul Tang denkt dat Europa zich juist met klimaatambities kan onderscheiden: ‘als we duurzame energie een duw in de rug geven, maakt dat ons minder afhankelijk van olie-exporterende landen en stimuleren we innovatie en werkgelegenheid.’