‘Nu stappen zetten op belasten op basis van reëel rendement’

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, January 18 2018, 2:46.

De VVD pleit er al langer voor om de vermogensrendementsheffing - dus de belasting die je betaalt over bijvoorbeeld je spaargeld - te baseren op het reëel rendement. Nu wordt er uitgegaan van fictief rendement, terwijl dit percentage in de praktijk op dit moment veel lager ligt. Dat vindt de VVD oneerlijk. Gelukkig hebben de vier politieke partijen in het regeerakkoord opgenomen dat de vermogensrendementsheffing sneller aangesloten moet worden op het werkelijke rendement. Het wordt tijd nu stappen te zetten. Helemaal nu het gerechtshof in Amsterdam heeft geoordeeld dat de lage spaarrente de vermogensheffing niet meer ‘redelijk en proportioneel’ maakt. De VVD heeft daarom gevraagd aan de staatssecretaris van Financiën gevraagd op te schieten.

  • 1. 
    Bent u bekend met de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam (zaaknummer 17/00112) en de berichtgeving daarover?
  • 2. 
    Wat is uw reactie op deze uitspraak? Wat is uw reactie op de uitspraak dat de huidige heffing strijdig zou kunnen zijn met het principe van ‘fair balance’? Wat zouden de directe consequenties zijn als deze uitspraak definitief blijkt?
  • 3. 
    Bieden de hervormingen van box 3 in de laatste jaren voldoende soelaas om aan deze uitspraak te voldoen?
  • 4. 
    Biedt het overstappen naar een heffing gebaseerd op reëel rendement meer ‘fair balance’ aan de belastheffing, zoals afgesproken in het regeerakkoord?
  • 5. 
    Wanneer is het kabinet voornemens om de overstap op belasten op basis op reëel rendement in gang te zetten? Hoe vorderen de onderzoeken hiernaar?
  • 6. 
    Bent u bereid deze vragen te beantwoorden alvorens u uw beleidsagenda naar de Tweede Kamer toe stuurt?