Wadden goed bereikbaar houden en niet op slot zetten

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Thursday, January 25 2018, column.

De Waddeneilanden en de Waddenzee zijn een bijzonder en uniek natuurgebied dat we willen beschermen. De ontwikkeling moet echter niet stilstaan of op slot komen te zitten. Het is ook een gebied waar mensen wonen en een boterham moeten kunnen verdienen. In de visserij, toerisme, maar ook in de havens. En de veerverbinding moet gewoon goed zijn, het is de enige verbinding met het vasteland. Op 24 januari debatteerde de Tweede Kamer hierover in het Algemeen Overleg Wadden.

Kijk hier het debat terug!

Waddenveren

De veerdiensten zijn van cruciaal belang voor de Waddeneilanden. De verbinding moet goed, betrouwbaar en betaalbaar zijn. We ontvangen nog steeds verhalen van scholieren die examens missen terwijl ze op tijd weggaan of mensen die voor een afspraak in het ziekenhuis door vertragingen van half 10 ’s ochtends tot tien uur ’s avonds onderweg zijn vanaf Ameland.

De dienstregeling naar Ameland en Vlieland is in 2018 aangepast. De VVD wil de vinger aan de pols houden of dit daadwerkelijk de beoogde verbeteringen oplevert. Zeker ook omdat op de gemeente Ameland liever een 5-kwartiersdienst had gezien. Daarom wil de VVD medio 2018 een tussenrapportage.

De veerdiensten zijn van cruciaal belang voor de Waddeneilanden. De verbinding moet goed, betrouwbaar en betaalbaar zijn. De dienstregeling naar Ameland en Vlieland is in 2018 aangepast. De VVD wil de vinger aan de pols houden of dit daadwerkelijk de beoogde verbeteringen oplevert. Zeker ook omdat op de gemeente Ameland liever een 5-kwartiersdienst had gezien. Daarom wil de VVD medio 2018 een tussenrapportage.

RWS realiseert verder een bochtafsnijding in 2019 en onderzoekt een tweede bochtafsnijding (Reegeul-Oost). De VVD wil weten wat de resultaten van dit laatste onderzoek zijn.

Beheerautoriteit Wadden

Eerder is afgesproken dat de beheerders van de Waddenzee in 2018 gaan samenwerken als “één beheerder”. Inmiddels is in het Regeerakkoord afgesproken één beheerautoriteit voor de Wadden komt.

Rijkswaterstaat is één van de belangrijkste beheerders in het gebied, en moet dus een prominente en wat de VVD betreft leidende rol krijgen. De totstandkoming van de beheerautoriteit moet niet een bureaucratische exercitie worden, maar pragmatisch wordt aangepakt. Belangrijk is ook de betrokkenheid van de gemeenten, provincies en ondernemers: hoe wordt dat gedaan?

Nationale omgevingsvisie en Gebiedsagenda 2050

In het kader van de Omgevingswet wordt er een Nationale Omgevingsvisie opgesteld, waarin ook de huidige Structuurvisie derde nota Waddenzee opgaat. Er wordt in de loop van 2018 een Gebiedsagenda Wadden 2050 opgesteld. De VVD wil dat hierin naast natuurherstel en -beheer ook voldoende ruimte is voor duurzame economische activiteiten en toerisme. De economie moet niet op slot gezet worden en bijvoorbeeld de havens rondom de Wadden moeten zich kunnen blijven ontwikkelen en ook bereikbaar blijven. De VVD wil dat er in ieder geval ruimte is en komt om de bereikbaarheid van de Waddeneilanden ook te kunnen garanderen. Verder wil de VVD weten hoe de eilanders en de ondernemers op de eilanden worden betrokken bij de Gebiedsagenda Wadden en Nationale Omgevingsvisie en hoe het proces richting Nationale Omgevingsvisie voor de Wadden eruit ziet.

Tot slot

Er is afgelopen jaar ook gedoe geweest over de zeehondentochten op de Waddenzee. Begin 2018 moet daarover een besluit genomen worden. De VVD zal benadrukken dat de zeehondentochten op de Waddenzee gewoon mogelijk moeten blijven. Ten slotte wil de VVD weten wat de inzet wordt van het kabinet bij de trilaterale waddenconferentie van 2018 in Leeuwarden.