Geld moet groener

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, January 31 2018, 3:11.

Een door de Europese Commissie ingestelde groep van experts heeft vandaag opgeroepen tot verduurzaming van de financiële sector. “als we serieus zijn over de klimaatafspraken van Parijs komen de aanbevelingen in dit rapport komt geen minuut te vroeg”, zegt Paul Tang, die namens de sociaal-democraten meeschrijft aan een rapport over duurzame financiering.

“Er ligt een grote opdracht voor ons: geld moet werken in dienst van een schonere en eerlijkere samenleving. Financiële instellingen hebben nog steeds miljarden euro´s uitstaan in grijze sectoren, zoals fossiele energie. Tegelijkertijd, zoals dit rapport stelt, is jaarlijks minstens 180 miljard euro nodig voor verduurzaming van onze infrastructuur.”

“Dat betekent dat we snel ons geld aan het werk moeten zetten. En er ligt veel werk voor ons, eigenlijk hadden we gisteren al moeten beginnen. Het rapport van de expertgroep noemt enkele belangrijke maatregelen, zoals het opstellen van heldere definities en het openbreken van kortetermijndenken onder investeerders. Maar echt pijnlijke maatregelen, zoals sancties op grijze investeringen (in plaats van vrijblijvende groene subsidies) worden niet gemeld.”