D66: stabiliteit westelijke Balkan cruciaal voor Europa

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, February 6 2018, 2:54.

Schaake: "Voor landen in de westelijke Balkan is lidmaatschap van de Europese Unie een hoog doel. Dat stelt Europa in staat forse eisen te stellen voor broodnodige hervormingen op het gebied van democratie, rechtsstaat en mensenrechten. Door de ambities van deze kandidaat-lidstaten serieus te nemen, vergroten we de stabiliteit aan de buitengrenzen van Europa en houden we de invloed van Poetin op afstand.”

Turkije

De D66’er benadrukt dat de lat voor toetreding voor mogelijke nieuwe leden onverminderd hoog moet blijven liggen. Korte termijn overwegingen en geopolitieke verhoudingen mogen niet leiden tot een andere maatstaf. Schaake noemt de vluchtelingendeal met Turkije als voorbeeld van dubbelzinnig optreden van de Europese Commissie.

Schaake: "Nederland, dat onder de vorige regering de deal met Turkije bedacht, zag zich gisteren genoodzaakt zijn ambassadeur terug te trekken uit Ankara. De Commissie mag geen seconde langer aarzelen om Erdogan duidelijk te maken dat zijn autoritaire gedrag de deur naar Europa dichtslaat. Alleen zo kunnen we onze geloofwaardigheid en invloed ten opzichte van andere landen die toe willen treden, behouden.”

Het Europees Parlement neemt aanstaande donderdag een resolutie aan over de situatie in Turkije. Het debat dat hieraan vooraf gaat is hier vanmiddag live te volgen.