D66 blij met afschaffen geoblocking online winkelen - Main contents
Zojuist keurde het Europees Parlement nieuwe wetgeving goed waarmee geoblocking in de Europese Unie verder wordt teruggedrongen. Een goede stap vooruit vindt D66-Europarlementariër Marietje Schaake:
“Voortaan kunnen alle Europeanen veel gemakkelijker en goedkoper winkelen op alle Europese websites. Buitenlandse sites mogen Nederlandse klanten dus niet meer zonder toestemming doorsturen naar een Nederlandse versie van de pagina. Dat is een overwinning voor de consument en een boost voor de e-commerce in Europa.”
Schaf ook geoblocking video’s af
Enkele jaren geleden ontstond er ophef omdat Franse en Belgische sites kortingen aangaven, terwijl Duitsers en Britten daar geen gebruik van konden maken. De nieuwe wetgeving maakt daar een einde aan en is onderdeel van de Europese ambitie om een eengemaakte digitale markt te creëren. Schaake benadrukt dat dit echter pas de eerste stap is.
Schaake: “We zijn er nog niet. D66 had vandaag verder willen gaan: goedkopere levering van pakketjes over de grens en het afschaffen van geoblocking voor bijvoorbeeld Youtube, zodat je ook in het buitenland gewoon naar video's kunt kijken die je in Nederland ziet. Daar blijf ik mij de komende tijd voor inzetten in het Europees Parlement.”
Volgens de Europese Commissie maakt op dit moment 63% van de e-commercewebsites in Europa zich schuldig aan een vorm van geoblocking. De nieuwe regels gaan in vanaf kerst.
Achtergrond
Volgens de nieuwe regels zullen handelaren in 3 gevallen niet tussen klanten kunnen discrimineren met betrekking tot de algemene voorwaarden, inclusief de prijzen:
-
-Voor goederen die worden geleverd in een lidstaat waarnaar de handelaar levering aanbiedt of die worden opgehaald op een met de klant overeengekomen locatie. Een voorbeeld: een Nederlandse klant wil een koelkast kopen en vindt de gunstigste prijs op een Duitse website. De klant krijgt het recht om het product te bestellen en het op te halen op de locatie van de handelaar of er zelf voor te zorgen dat het bij hem thuis wordt bezorgd.
-
-Voor langs elektronische weg verstrekte diensten zoals clouddiensten, gegevensopslag en hosting van website. Een voorbeeld: een Nederlandse consument wil bij een Spaans bedrijf hostingdiensten voor haar website kopen. Ze krijgt toegang tot die diensten en kan deze registreren en kopen, en hoeft daarvoor vergeleken met een Spaanse consument geen extra vergoedingen te betalen.
-
-Verkoop van diensten die op een specifieke fysieke locatie worden verleend. Een voorbeeld: een Nederlands gezin kan een reis naar een attractiepark in Frankrijk rechtstreeks kopen en wordt daarbij niet doorgestuurd naar een Nederlandse website.
De nieuwe regels worden negen maanden na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU rechtstreeks van kracht.
Andere geoblocking-voorstellen
Het Europese Parlement keurde vorige jaar nieuwe wetgeving goed die digitale content
waarvoor je in Nederland hebt betaald (bijv je Netflix abonnement), in heel Europa beschikbaar wordt.
Het Europees Parlement en de Raad onderhandelen dit jaar ook over een herziening van de Satellite and Cable Directive (Copyright and related rights applicable to certain online transmissions of broadcasting organisations and retransmissions of television and radio programmes). Schaake diende daar amendementen in die het mogelijk moeten maken dat nieuwsuitzendingen van publieke omroepen overal in de EU te bekijken moeten zijn.