Draghi moet lidmaatschap geheimzinnige Groep van Dertig opzeggen

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Tuesday, February 6 2018, 3:37.

Het Europees Parlement neemt vandaag een rapport aan over de activiteiten van de ECB en haar voorzitter Mario Draghi. Het rapport noemt onder meer de recente aanbevelingen van de Europese Ombudsman over Draghi´s lidmaatschap van de Groep van Dertig, een besloten club van economen. De Ombudsman adviseert Draghi zijn lidmaatschap op te zeggen, een advies dat Paul Tang steunt.

Tang: “Draghi ziet de druk toenemen. Nadat de Ombudsman vorige maand sprak van een ´een schijn van belangenverstrengeling´, is nu ook het Europees Parlement kritisch. Het zou goed zijn als Draghi die kritiek ter harte neemt en zich terugtrekt uit deze geheimzinnige club.”

“De club is intransparant en kent daarbij ten minste twee leden waarop Draghi als centraal bankier direct toeziet. Draghi maakt zichzelf onnodig kwetsbaar als hij lid blijft van de Groep van Dertig”

In de G30 zitten onder meer economische veteranen als Paul Volcker en Ben Bernanke (beide oud-centraal-bankier). Het meest omstreden lid is Domingo Cavallo, die in Argentinie veroordeeld is voor verduistering. Paul Tang heeft onlangs in parlementaire vragen om een reactie op deze zaak verzocht. Ook vraagt hij Draghi om de aanbevelingen van de Ombudsman op te volgen.