EU moet stilzwijgen mensenrechtenschendingen Egypte doorbreken

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, February 8 2018, 2:59.

Zojuist nam het Europees Parlement op initiatief van D66-Europarlementariër Marietje Schaake een resolutie aan over Egypte. Hierin roept het parlement EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de lidstaten met klem op de mensenrechtenschendingen onder president Sisi te veroordelen. Als de grove schendingen aanhouden, moet de EU hier consequenties aan verbinden.

Schaake: “Egypte ontwikkelt zich onder president Sisi in rap tempo tot een dictatuur. In de afgelopen weken is een recordaantal executies uitgevoerd door militaire rechtbanken. Gevangenissen zitten vol met journalisten en activisten. Ondertussen blijven de Europese Commissie en de lidstaten oorverdovend stil. Dat is onbegrijpelijk. Europa mag niet de andere kant op kijken."

Maak mensenrechten prioriteit

In maart zijn de presidentsverkiezingen in Egypte. Sisi heeft vrijwel geen concurrentie nu bijna alle politieke tegenstanders zijn gearresteerd of zich hebben teruggetrokken na forse intimidaties. Schaake wil dat de EU duidelijk maakt dat ze haar samenwerking met Egypte alleen voortzet onder hele heldere voorwaarden.

Schaake: “In ruil voor schimmige migratiedeals krijgt Sisi op dit moment alle ruimte om zijn gang te gaan. Maar deze cynische belangen mogen nooit ten koste gaan van de fundamentele rechten van Egyptenaren. Zolang Sisi geen stappen zet om de mensenrechtensituatie te verbeteren, mag zijn regering wat het parlement betreft niet meer rekenen op financiële en diplomatieke steun vanuit de EU. De huidige situatie is onhoudbaar.”

Bekijk hier de inbreng van Schaake tijdens het debat in het Europees Parlement: