Opnieuw vragen over de hogere prijzen van nieuwe auto's

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, February 9 2018, 3:32.

Samen met collega Remco Dijkstra heb ik opnieuw vragen gesteld over de BPM, de belasting op de aanschaf van nieuwe auto’s. Eerder hebben we al vragen gesteld over het bericht dat auto’s mogelijk duurder worden doordat de nieuwe test voor verbruik en uitstoot hoger uitvallen. Daar mogen autokopers niet de dupe van worden. Te meer omdat nieuwe auto’s vaak veel schoner en beter voor het milieu zijn. Nu blijkt uit cijfers van BNR dat de opbrengst uit de BMP vorig jaar al fors is gestegen. Daarom hebben we de staatssecretaris onder andere gevraagd naar de oorzaken, zie hieronder de vragen.

Vragen van het lid Lodders en Dijkstra (Beiden VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht dat de BPM opbrengst fors hoger is*

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘BPM opbrengst nieuwe auto’s fors hoger’ van BNR?
  • 2. 
    Herkent u de stijging van 27,4% in BPM opbrengsten?
  • 3. 
    Wat zijn de oorzaken van deze hogere opbrengst? Welk gedeelte van de hogere opbrengst is te wijten aan de nieuwe testmethode (zoals beschreven in de Kamervragen met kenmerk 2018Z00121)?
  • 4. 
    Wanneer wordt gevolg gegeven aan de eerdere toezegging om te komen tot nieuwe BPM-tabellen? Wat bedoelt de staatssecretaris concreet met ‘zo snel mogelijk’?
  • 5. 
    Hoe gaat de staatssecretaris gevolg geven aan zijn opmerking dat ‘[hij] van mening [is] dat de totale opbrengst van de BPM niet zou moeten stijgen enkel als gevolg van de overstap naar de WLTP-testmethode’?
  • 6. 
    Hoe wordt voorkomen dat voordat deze correctie is doorgevoerd in de mensen teveel BPM betalen?
  • 7. 
    Kan de staatssecretaris onderzoeken hoeveel mensen een te hoge BPM betalen? Kan onderzocht worden hoe mensen die nu teveel betaald hebben gecompenseerd kunnen worden?
  • 8. 
    Kan de staatssecretaris toezeggen dat hij haast maakt met het ‘budget neutraal overstappen naar WLTP’? Kan de staatssecretaris toezeggen dat hij zich maximaal zal inzetten om te voorkomen dat mensen te veel blijven betalen?

*https://www.bnr.nl/programmas/de-nationale-autoshow/10338833/bpm-opbrengst-nieuwe-auto-s-fors-hoger