Inwoners Sint Maarten te belangrijk om politieke speelbal te zijn

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Friday, February 16 2018, 4:52.

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie 49 miljoen euro vrijmaakt voor het Franse deel van Sint-Maarten. Dit geld komt uit het zogenaamde Solidariteitsfonds waar het Nederlandse deel, vanwege de staatkundige status, niet direct een beroep op kan doen.

De Europese Unie moet er voor waken dat er geen eiland van twee snelheden gecreëerd wordt. Daarbij moeten beide delen van het eiland goed samenwerken, want alleen dan kunnen opbouwprojecten, - zoals het bouwen van een waterzuiveringsinstallaties - slagen.

Mijn oproep in het Europees Parlement in september was helder: verzand niet in een discussie over de staatskundige status van Sint-Maarten, maar help alle inwoners die getroffen zijn door deze ramp. Vanuit de Europese Unie moet er uiteindelijk geen onderscheid gemaakt worden tussen het Franse en Nederlandse deel van het eiland. Onze inwoners zijn EU-burgers en veel voorzieningen op het eiland worden gedeeld.

Zowel de voorzitter van het Europees Parlement Tajani als voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker waren het met mijn oproep eens. Vier doden, vele gewonden, inwoners die weken afhankelijk zijn geweest van noodhulp en gigantische materiële schade. Dit is het verwoestende effect van orkaan Irma vijf maanden geleden op 34 vierkante kilometer. Het kan niet zo zijn, dat we een deel van eiland helpen en het andere niet.