Opheldering over stijgende waterschapslasten - Main contents
Het gaat economisch weer goed met Nederland. Nu wordt het tijd dat iedereen dat weer in hun portemonnee gaat voelen. Daarom was ik stomverbaasd toen ik bericht las dat huishoudens meer kwijt zijn aan waterschapslasten. Juist nu het economisch goed gaat, zouden overheden moeten zorgen voor belastingverlaging, en niet belastingverhogingen. Dit is de omgekeerde wereld. Daarom wil ik van de staatssecretaris weten of het bericht klopt en zo ja, wat de reden is voor deze stijging van waterschapslasten. En hoe vallen de grote verschillen tussen waterschappen te verklaren? Op onder meer deze punten heb ik opheldering gevraagd aan de staatssecretaris.
Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘huishoudens meer kwijt aan waterschapslasten’’
-
-Bent u bekend met het bericht ‘huishoudens meer kwijt aan waterschapslasten’’ uit de Telegraaf?
-
-Wat is uw appreciatie van de stijging van de lasten? Zijn deze gestegen lasten toerekenbaar aan daadwerkelijk gestegen kosten? Zo ja; welke?
-
-Hoeveel is een gemiddeld gezin kwijt aan waterschapslasten? Kan dit voor de laatste 10 jaar voor alle waterschappen uitgesplitst worden voor het laatste beschikbare jaar? Welke waterschappen zijn de uitschieters, en waarom?
-
-De stijging van 2,5% is hoger dan de inflatie. Hoe kan dit?
-
-Wat is de systematiek van de waterschapslasten? Zit er een prikkel voor waterschapslasten in om de kosten te beperken en zo de lasten te verminderen? Welke beleidsvrijheid hebben waterschappen om te differentiëren in de heffingstructuur, bijvoorbeeld in onderscheid tussen een- en meerpersoonshuishoudens?
-
-Klopt het dat de heffingssystematiek voor waterschappen op dit moment herzien wordt? Wanneer wordt de herziening voor politieke besluitvorming voorgelegd?
-
-Moeten waterschapslasten kostendekkend zijn? Hoe is de koppeling tussen de waterschapslasten en de WOZ-waarde geregeld? Zit er een koppeling in om een gestegen WOZ-waarde te compenseren door middel van een lager tarief? Zou dit een idee zijn om de lastenstijgingen te beperken? Zitten er genoeg sloten op de deur om een stijging van de lasten tegen te gaan?
-
-Hoe wordt voorkomen dat de gestegen kosten alleen op de schouders van middeninkomens terechtkomen vanwege de mogelijkheid tot kwijtschelding? Wat vindt het Kabinet van inkomenspolitiek via de kwijtschelding?
-
-Hoe zijn de grote verschillen tussen waterschappen te verklaren? Waarom betaalt een gezin in Delfland 200 euro meer dan in Dommel?
-
-Wanneer komt het COELO-rapport over de lokale lasten uit?
-
-Welke stappen zetten de waterschappen om de lastenstijgingen te beperken of zelfs te komen tot lastenverlichtingen?
-
-Treed u in overleg met decentrale overheden zoals de waterschappen om de lastenstijgingen te beperken?
-
-Is er een effectief mechanisme om de lastenstijgingen te beperken? Kennen de waterschappen een ‘macro-norm’ of ‘micro-norm’, analoog aan de gemeenten?
-
-Bent u het met de VVD eens dat, zeker nu het economisch weer goed gaat, overheden zouden moeten zorgen voor belastingverlaging, en niet belastingverhogingen?