Hoe kijken ze in Oostenrijk naar detachering?

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 20 2018, 4:04.

Afgelopen week was ik in Oostenrijk op bezoek bij de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken; Beate Hartinger-Klein. Ik wilde haar bijpraten over de vooruitgang die we maken op de detacheringsrichtlijn.

Sorry, Detacheringrichtlijn?

Dat is de EU-wet die het mogelijk maakt werknemers in een ander EU-land aan het werk te zetten. Die richtlijn is verouderd en vanuit het Europees Parlement ben ik verantwoordelijk voor een nieuwe versie. Na het uitbreiden van de Europese Unie maakten veel werkgevers een businessmodel van het verschil tussen de lonen in Oost- en West-Europa en zetten ze hun mensen goedkoop aan het werk in bijvoorbeeld de bouw of de thuiszorg. Samen met de EU-lidstaten onderhandelen we nu over manieren om dat aan banden te leggen. We hopen er binnenkort uit te zijn, met steun van de lidstaten en het Europees Parlement.

Terug naar Oostenrijk

Eerlijk gezegd: ik zag er een beetje tegenop. Sebastian Kurz, de nieuwe, jonge, Oostenrijkse premier, heeft een coalitie gesloten met de Oostenrijkse PVV. Er waait dus een rechtse wind in het land. Desondanks werd het gelukkig een prima bezoek - van de detacheringsrichtlijn wist Hartinger-Klein weinig (ze is nog niet zo lang bezig als minister) maar haar steun voor de nieuwe regels lijkt binnen.

Daarna sprak ik met een aantal ambtenaren van haar ministerie, werkgevers en vakbondsleden. Een zorg van werkgevers was de slechte handhaving van de loonregels in Oostenrijk: kennelijk worden Oostenrijkse werkgevers die hun werknemers niet fatsoenlijk betalen veel harder aangepakt dan hun buitenlandse collega’s in Europa. Terwijl ongeveer 1% van die Oostenrijkse werkgevers de regels overtreedt- tegenover meer dan een kwart van de buitenlandse.

In principe is handhaving een nationale verantwoording - landen moeten zelf zorgen dat ze investeren in hun inspectie en dat ze hun zaken goed op orde hebben. Wel is het zo dat het soms spaak loopt als de ene inspectie in Europa informatie nodig heeft van de ander. Gelukkig komt de Europese Commissie op 7 maart met een voorstel voor een Europese Arbeidsinspectie. Die vervangt de Nederlandse niet, maar moet helpen om dat soort plooien glad te strijken.

Vakbond

Oostenrijkse vakbonden hadden eerder andere zorgen, namelijk of ik wel sterk genoeg sta tegenover de landen die de regels juist willen afzwakken. Ik heb hun verzekerd dat dingen op dit moment de goede kant op gaan.

In de Oostenrijkse media werd er veel over geschreven:

Klein Zeitung: http://www.kleinezeitung.at/wirtschaft/wirtschaftktnhp/5373694/Gewerkschaft-schlaegt-Alarm_Das-sind-die-Spitzenreiter-bei-Lohn

Kurier: https://kurier.at/wirtschaft/scheinfirmen-entsenden-billigarbeitskraefte-nach-oesterreich/311.122.919