Tweede Kamer voor gewapende bewakers tegen piraten

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, February 23 2018.

Na jaren parlementair getouwtrek is de weg vrij voor gewapende beveiligers op schepen die in piraterijgebieden varen. Een wetsvoorstel van VVD en CDA dat dit regelt heeft na een aanpassing de steun van een meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer. Regeringspartij ChristenUnie regelt in een wetswijziging cameratoezicht aan boord.

Beveiligers worden verplicht bodycams te dragen die aangezet moeten worden zodra het schip gevaarlijke wateren binnenvaart. Als er sprake is van piraterij of een ander incident, moeten de beveiligers de beelden - mét geluid - overdragen aan het Openbaar Ministerie (OM). ,,Op die manier moet de overheid geweldssituaties kunnen controleren”, stelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

In plaats van camera’s op de uitrusting van de beveiligers mag er volgens Voordewind ook gekozen worden voor camera’s op het schip. ,,Zolang we maar 180 graden beeld hebben.” Als de beveiligers geen beelden kunnen leveren, zijn ze strafbaar. VVD-Kamerlid Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, steunen het amendement van Voordewind.

Klik hier voor het volledige artikel van het Algemeen Dagblad.