Eindelijk echte sancties Myanmar

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, February 26 2018, 3:12.

De Europese Ministers van Buitenlandse Zaken legden zojuist sancties op tegen de legertop van Myanmar. In oktober vorig jaar werd daartoe al besloten. Volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake is het goed dat de sancties eindelijk worden uitgevoerd, maar de D66’er vindt het onbegrijpelijk dat dit zo lang moest duren.

Schaake: "Deze sancties hebben één doel: het geweld tegen de Rohingya’s een halt toeroepen. Dat Europa vorig jaar de eerste internationale speler was die sancties verbond aan de grove mensenrechtenschendingen, was een stap in de goede richting. Dat het vervolgens vier maanden duurt voordat ze worden uitgevoerd, is onbegrijpelijk. We moeten alles op alles zetten om de situatie in Myanmar te verbeteren. Deze sancties zijn heel hard nodig.”

Handelsmaatregelen

Schaake vindt daarbij dat de handelsvoordelen die Myanmar op dit moment geniet, moeten worden bevroren totdat het land stappen zet om de mensenrechtenschendingen te stoppen.

Schaake: "De situatie in Myanmar verslechtert met de dag. De Rohingya’s worden al maanden opgejaagd en uitgemoord. Bewijs van massagraven wordt expres vernietigd en de journalisten die hier onderzoek naar doen zitten inmiddels achter tralies. Europa moet alle mogelijke maatregelen overwegen om dit te stoppen. Het opschorten van handelsvoordelen behoort hier ook toe.”