Haast maken met sancties Cambodja

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, February 26 2018, 3:12.

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben zojuist Hun Sen, de premier van Cambodja een waarschuwing gegeven. Als de situatie onder Hun Sen niet verbetert, zal Europa maatregelen tegen het land nemen. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt het een gemiste kans dat het bij een waarschuwing blijft. Zij riep EU-buitenlandchef Federica Mogherini al in november op tot sancties.

Schaake: "De democratie van Cambodja krijgt de ene na de andere klap te verduren. Onlangs werd een oppositiepartij verboden en werden media het zwijgen opgelegd. Zo probeert Hun Sen zijn eigen positie in aanloop naar de verkiezingen hardhandig veilig te stellen en glijdt Cambodja af naar een dictatuur. Europa mag het daarom niet alleen bij een waarschuwing laten. Sancties vanuit de EU zijn hard nodig.”

Handelsvoordelen in de vriezer

Cambodja moet zich aan internationale mensenrechtenverdragen houden in ruil voor gunstige toegang tot de Europese markt. De EU gaat hier vanaf vandaag strenger toezicht op houden. Volgens Schaake kunnen handelsvoordelen nu al bevroren worden. De D66'er roept ook op tot persoonsgerichte sancties tegen Hun Sen en zijn handlangers.

Schaake: “Om de situatie in Cambodja te verbeteren is meer nodig dan harde woorden alleen. Als Hun Sen verzaakt de Europese voorwaarden na te komen, kunnen de handelsvoordelen wat D66 betreft direct in de vriezer. Daarbij moeten er gerichte maatregelen komen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor deze grove overtredingen. Op die lijst hoort in ieder geval Hun Sen thuis.”