Hongarije: de financiële gevolgen van een rechtsstaat in verval - Main contents
De laatste jaren is het duidelijk geworden dat de Hongaarse Orbán-regering zich weinig aantrekt van Europese waarden zoals de rechtsstaat. Lokale ngo’s worden tegengewerkt als zij zich inzetten voor mensenrechten of de overheid bekritiseren. De Central European University, een plek van academische vrijheid en kritisch denken, wordt met sluiting bedreigd. De rechten van migranten, asielzoekers en minderheden worden met voeten getreden. De persvrijheid staat onder druk. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wordt uitgehold. Sophie in ’t Veld blijft onverminderd aandacht vragen voor deze zaken in het Europees Parlement.
Een element waar we minder over horen, is de fraude, corruptie en het mismanagement van belastinggeld. Hongarije ontvangt veel geld van de EU, wel van 50% van de publieke investeringen is afhankelijk van EU-subsidies. Tegelijkertijd is het ook de lidstaat met het hoogste aantal geconstateerde fouten in de besteding van EU-subsidies. Een recent rapport van het Europees Parlement toont aan dat Hongarije de aanbestedingsregels schendt, geen openheid van zaken geeft over de besteding van EU-subsidies, en dat corruptie een probleem is. Er lopen onderzoeken van het EU anti-fraude bureau OLAF. In de media blijven er berichten verschijnen over de dubieuze contacten tussen de Orbán-regering, steenrijke oligarchen en offshore fondsen. De regering gebruikt belastinggeld om grote anti-Europese en xenofobe mediacampagnes te lanceren. Daarnaast schendt de Hongaarse Centrale Bank het Europese Verdrag door regeringsgezinde stichtingen direct monetair te financieren.
Deze zaken hangen allemaal met elkaar samen: ook deze financiële malversaties tonen het gebrek aan respect voor de rechtsstaat. De Hongaarse regering geeft net zo weinig om de rechten van haar burgers als om de correcte besteding van hun publieke middelen.
Om dit aan de kaak te stellen heeft Sophie in ’t Veld hierover eerder schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ook heeft ze de president van de Europese Centrale Bank – Mario Draghi –in het Europees Parlement om opheldering gevraagd over de illegale constructies van de Hongaarse Centrale Bank. Dit nadat zij op een eerdere vraag hierover geen duidelijk antwoord kreeg van de ECB. Ook heeft ze een nieuwe schriftelijke vragen gesteld aan de ECB en aan de Commissie (zie hieronder).