Twee jaar nadenken over oplossing voor fiscale eenheid is veel te lang - Main contents
De meeste ondernemers die ik spreek zijn blij dat ze na de economische crisis eindelijk weer ruimte zien om te investeren. Dat is goed. Want die investeringen zorgen voor banen. Door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie moet Nederland nu haar regels aanpassen voor de verrekening van winstbelasting tussen moeder- en dochterbedrijven. De tijdelijke noodwetgeving die wordt voorgesteld lijkt ongunstig uit te pakken Nederlandse ondernemers die daar mee te maken hebben. Daarom is het onwenselijk dat staatssecretaris aangeeft dat nieuwe wetgeving wel twee jaar kan duren. Ik heb de staatssecretaris gevraagd wat de gevolgen hiervan voor ondernemers zijn. Ik wil dat er snel een oplossing komt. Zodat ondernemers kunnen blijven investeren in hun bedrijf en in hun werknemers.
Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) over de brief van de staatssecretaris (Kamerstuknr 34323 nr. 22) en het bericht ‘verandering fiscale regels dochterbedrijf gaat jaren kosten’ uit het Financieel Dagblad van maandag 26 februari.
-
-Bent u bekend met het bericht ‘verandering fiscale regels dochterbedrijf gaat jaren duren’? (1)
-
-Hoeveel bedrijven worden direct of indirect getroffen door de uitspraak van het Hof over de fiscale eenheid? Herkent de staatssecretaris het eerder genoemde getal van 100.000? (2)
-
-Wat is de gemiddelde omvang van de hogere lasten door de spoedwetgeving? Hoeveel gaat een gemiddelde MKB’er en een gemiddeld grootbedrijf meer betalen totdat de staatssecretaris een nieuw, toekomstbestendig stelsel klaar heeft? Wat is de omvang van de totale meeropbrengsten dankzij deze spoedwetgeving? Als deze informatie nog niet bekend is, is de staatssecretaris bereid dit met spoed te laten uitzoeken?
-
-Hoe wordt ervoor gezorgd dat deze hogere opbrengsten terecht komen bij degenen die dit opgebracht hebben, zeker daar een hogere beleidsmatige opbrengst niet het doel is van de spoedwetgeving van de staatssecretaris? Hoe wordt voorkomen dat het bedrijfsleven ‘de rekening betaalt’ en banen daarmee in het gedrang komen?
-
-Welke handreiking doet de staatssecretaris naar het bedrijfsleven, die slechts beperkt de tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op deze aanpassing?
-
-Welke stappen zet de staatssecretaris om het vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Is de staatssecretaris bereid hier een aparte, uitgebreide, brief over te sturen?
-
-Wanneer komt de volgende versie van de ‘Moni