Gelijk loon voor gelijk werk, ook voor man en vrouw.

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 27 2018, 4:20.

Tot in de jaren ’60 was het in Nederland gebruikelijk dat vrouwen stopten met werken als ze trouwden. Mijn eigen moeder moest er ook aan geloven, toen zij trouwde, mocht ze niet meer voor de klas staan. Gehuwde vrouwen waren zelfs handelingsonbekwaam. Zonder toestemming van hun man mochten ze geen kleding of apparaten kopen, geen verzekering afsluiten of geld van de bank halen. Tegenwoordig is dit niet meer de norm of de wet. Toch plukken we hier nog steeds de wrange vruchten van.

We leven nu in 2018 en toch doe ik hier een oproep om een einde te maken aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De cijfers liegen er niet om. Alleen al in Nederland is de inkomensongelijkheid tussen man en vrouw maar liefst 16,1%. De pensioen ongelijkheid is nog groter, een beschamende 44%. We horen bij de slechte middenmotor, met een Europees gemiddelde van 39%.

Ik pleit voor gelijk loon voor gelijk werk, hier in Europa. Dit is niet alleen Oost- en West-Europa, dit geldt ook voor man en vrouw. Mannen en vrouwen hebben recht op hetzelfde loon voor hetzelfde werk, en daarmee ook op hetzelfde pensioen. Zo kan je vrouwen empoweren, met financiële zelfstandigheid. Sluit de pensioenkloof, Nederland en Europa kan zoveel beter.