´Onduidelijkheid over toepassing Russische sancties’

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, February 28 2018, 3:05.

Het Europees Parlement betwijfelt of de EU-sancties tegen Rusland correct worden gehandhaafd. Directe aanleiding is de beursgang van een Russisch energiebedrijf in Londen, dat een deel van de opbrengst wil gebruiken voor de aflossing van schulden aan een Russische bank die op de sanctielijst staat.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) wil niet het vermoeden uitspreken dat Russische bedrijven de sancties nu gemakkelijk kunnen omzeilen, maar ze stelt wel vast dat de informatievoorziening glashelder moet zijn. 'We moeten voorkomen dat bedrijven kunnen zeggen dat er onduidelijkheid is. Dat excuus hebben wel al gehoord bij eerdere incidenten, zoals de levering van materialen voor de bouw van een brug tussen Rusland en de Krim. Dat deed in Nederland stof opwaaien.'

Banden met het Kremlin

De strafmaatregelen tegen Rusland gelden sinds 2014. De EU reageerde daarmee op de annexatie van de Krim eerder dat jaar. Afgelopen december werden de sancties weer met een half jaar verlengd.

Schaake heeft woensdag samen met meer dan dertig andere parlementariërs uit allerlei politieke groeperingen vragen gesteld aan Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de EU, en eurocommissaris Cecilia Malmström (handel). Zij willen onder meer weten of de sancties in sommige gevallen indirect van toepassing kunnen zijn en of dat ook geldt voor het Russische energiebedrijf EN+.

EN+ ging in november vorig jaar in Londen naar de beurs. Pikant is dat de eigenaar van het concern, de miljardair Oleg Deripaska, volgens het Amerikaanse ministerie van financiën heeft geprofiteerd van banden met het Kremlin. In het Verenigd Koninkrijk leidde de beursgang al tot consternatie.

'Geloofwaardigheid van de EU'

De Europese Commissie stelt in een reactie dat de toepassing en de handhaving van de sancties een zaak is van de lidstaten. Maar ze laat ook weten dat de zaak met EN+ wordt nagelopen met de Britse autoriteiten.

Volgens Schaake moet worden voorkomen dat bedrijven in het sanctieregime 'kunnen shoppen en hoppen' in de EU. 'Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU als wereldspeler.'

Voor de toepassing van de sancties bestaan richtlijnen. Maar volgens Schaake moet duidelijk worden 'wat wel en wat niet kan'. 'Het is van belang om te weten hoe de Commissie over de kwestie rond EN+ denkt en dat er een eerlijk speelveld is tussen de lidstaten.' Ze hoopt dat er in maart of april ook een debat komt in het Europees Parlement over de toepassing van de EU-sancties.