D66: Handelsmuren Trump ondermijnen bondgenootschap met Europa

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, March 1 2018, 2:31.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde zojuist zware maatregelen aan tegen de Europese staal- en aluminiumindustrie. Onder het mom van ‘nationale veiligheid’ stellen de Verenigde Staten wereldwijd tarieven in van 25% voor staal en 10% voor aluminium. Volgens Trump is Amerika te afhankelijk geworden van buitenlandse import van staal.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Één ding is zeker: deze roekeloze maatregelen passen in het America First-protectionisme van Trump. Europa en de VS zijn NAVO-bondgenoten. Binnen dat bondgenootschap kan de import van staal en aluminium niet zomaar aangemerkt worden als gevaar voor de nationale veiligheid. Met deze dikke handelsmuur riskeert Trump een handelsoorlog tussen bondgenoten.”

Chinese dumping

Vorig jaar zette Trump, met een importheffing van 522% op specifiek Chinees staal, de handelsverhoudingen met China al op scherp. Het doel van de maatregelen was om dumping uit China te bestraffen. Vooralsnog lijken de Chinezen zich er weinig van aan te trekken.

“Geloofwaardige wereldwijde handelsregels brokkelen zo steeds verder af. We moeten te allen tijde voorkomen dat de westerse wereld in een golf van protectionisme beland, maar tegelijkertijd mogen we niet aarzelen op te komen voor de Europese consumenten en ondernemers. De Wereldhandelsorganisatie speelt hierin een belangrijke bemiddelingsrol. Toch mogen strategische tegenmaatregelen vanuit Europa niet worden uitgesloten.”