Eerlijke vergoeding voor boer en tuinder!

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, March 2 2018, 2:52.

Het stellen van extra eisen aan een boer of tuinder op het gebied van duurzaamheid moet hand-in-hand gaan met een eerlijke vergoeding voor een boer of tuinder. In het regeerakkoord is opgenomen dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toe moet zien op een eerlijke vergoeding als supermarkten extra eisen stellen aan de boer of tuinder. Nu lijkt dit niet het geval te zijn bij het nieuwe keurmerk PlanetProof. Bijna alle supermarkten scharen zich achter deze strengere eisen voor de telers bij wie ze hun groenten en fruit inkopen, terwijl boeren hier geen vergoeding voor krijgen. En dat terwijl zij misschien wel hun bedrijfsvoering moeten aanpassen en wellicht de nodige investeringen moeten doen. Daarom heb ik de minister gevraagd hoe het uitgangspunt van dit nieuwe keurmerk zich verhoudt tot het voornemen om de ACM erop toe te laten zien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, ten aanzien van bijvoorbeeld duurzaamheid. [1]

  • 1. 
    Bent u bekend met de afspraken van verschillende supermarkten om te komen tot een nieuw keurmerk?
  • 2. 
    In de gemaakte afspraken zijn supermarkten niet verplicht boeren en tuinders extra te betalen om te voldoen aan de extra eisen voor het nieuwe keurmerk. In het regeerakkoord is opgenomen dat de Autoriteit Consument en Markt erop gaat toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn. Hoe verhoudt het uitgangspunt van dit nieuwe keurmerk zich tot de passage uit het regeerakkoord?
  • 3. 
    Bent u het met de leden van de VVD eens dat aandacht voor duurzaamheid voor producten uit binnen- en ook buitenland belangrijk is maar dat dit hand-in-hand moet gaan met een eerlijke vergoeding voor de boer en tuinder? Zo nee, waarom niet?

4.