Reactie D66 op speech May

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, March 2 2018, 2:29.

Zojuist gaf Theresa May haar speech over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na Brexit. Inmiddels is het elf maanden geleden dat het VK officieel liet weten dat het de EU zal verlaten. Ondertussen wordt de chaos groter met iedere dag die verstrijkt. D66 blijft benadrukken dat er snel duidelijkheid moet komen.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld: "In haar speech erkende May dat de Britten na Brexit een aantal voordelen niet zullen kunnen behouden. Die werkelijkheidszin is welkom na bijna twee jaar Britse struisvogelpolitiek. Maar hoewel de speech enkele aanknopingspunten bevatte, ontbreekt het nog steeds aan een concreet plan. De Britten veegden deze week woedend de voorstellen van de Europese Commissie voor de grens met Noord-Ierland van tafel, maar May heeft nog steeds niet uitgelegd hoe ze de oplossing dan wel ziet. En de klok tikt."

"May heeft vooral opgesomd wat de Britten niet willen en wat er niet mogelijk is. Maar de contouren van mogelijke oplossingen blijven hangen in vaagheden. Intussen is er nog steeds geen bevredigende oplossing voor de situatie van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en andersom. Dit onderwerp mag niet tussen wal en schip belanden. In het Europees Parlement blijft D66 hiervoor ijveren.”

Handelsafspraken onrealistisch

Uit de speech bleek opnieuw dat May uit is op een speciale handelsovereenkomst met de EU. De plannen van May zijn volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake niet alleen onrealistisch, maar ook niet concreet genoeg.

“De handelsvoordelen die May voorstelt, zijn alleen bespreekbaar als het Verenigd Koninkrijk ook overkoepelende EU-standaarden accepteert. Deze waarschuwing valt nu al maanden in dovemansoren, terwijl de grote vragen over de toekomstige handelsrelatie door het VK nog steeds onbeantwoord blijven. De keuzes over details rondom onze toekomstige handelsafspraken kunnen niet eindeloos uitblijven. Onduidelijkheid betekent dat bedrijven en ondernemers belangrijke beslissingen moeten uitstellen. Een slechte zaak.”